Producătorii autohtoni își vor putea comercializa produsele de sezon. La Chișinău și Bălți se vor organiza târguri

19 Iul. 2022, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2022, 11:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În câteva săptămâni producătorii autohtoni își vor putea comercializa produsele de sezon. Guvernul pregătește târguri angro și en detail în Chișinău și Bălți. O inițiativă în acest sens, a fost propusă de ministerul Economiei și aprobată de Comisia Situații Excepționale.

Piețele vor fi organizate de Centrul Internațional Expozițional Moldexpo care va fi responsabil de pregătirea tejghelelor și corturilor. De asemenea, Moldexpo va asigur condiții minime de igienă, pază și de verificare a mărfurilor.

Astfel de târguri ar putea fi organizate și în alte câteva orașe, cât mai aproape de grupurile de producători, pentru ca și cetățenii din acele regiuni să aibă acces la fructe și legume moldovenești, la prețuri competitive.

„Aceasta reprezintă o măsură de furnizare mai rapidă a producției agricultorilor moldoveni către consumatorul final. În acest scop, în cadrul CSE, deja am aprobat extinderea termenului de funcționare a târgurilor de la 35 de zile la 120 de zile, pentru confortul autorităților locale și al organizatorilor de târguri sezoniere”, a precizat ministrul Gaibu în cadrul ședinței grupului de lucru.

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău