Producătorii autohtoni își vor putea comercializa produsele de sezon. La Chișinău și Bălți se vor organiza târguri

19 Iul. 2022, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2022, 11:08 // Actual //  MD Bani

În câteva săptămâni producătorii autohtoni își vor putea comercializa produsele de sezon. Guvernul pregătește târguri angro și en detail în Chișinău și Bălți. O inițiativă în acest sens, a fost propusă de ministerul Economiei și aprobată de Comisia Situații Excepționale.

Piețele vor fi organizate de Centrul Internațional Expozițional Moldexpo care va fi responsabil de pregătirea tejghelelor și corturilor. De asemenea, Moldexpo va asigur condiții minime de igienă, pază și de verificare a mărfurilor.

Astfel de târguri ar putea fi organizate și în alte câteva orașe, cât mai aproape de grupurile de producători, pentru ca și cetățenii din acele regiuni să aibă acces la fructe și legume moldovenești, la prețuri competitive.

„Aceasta reprezintă o măsură de furnizare mai rapidă a producției agricultorilor moldoveni către consumatorul final. În acest scop, în cadrul CSE, deja am aprobat extinderea termenului de funcționare a târgurilor de la 35 de zile la 120 de zile, pentru confortul autorităților locale și al organizatorilor de târguri sezoniere”, a precizat ministrul Gaibu în cadrul ședinței grupului de lucru.

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:54 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă din anumite motive doriți să vă schimbați numele de familie sau prenumele, o puteţi face pe cale administrativă, la Agenția Servicii Publice.

ASP spune că numele de familie și prenumele poate fi modificat prin schimbarea acestuia pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă, sau ca efect al schimbării stării civile a persoanei (prin căsătorie sau prin  divorţ). Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui sau a prenumelui.

Sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când numele este format din expresii indecente, ridicole;

Când numele este pronunțat dificil;

Când solicitantul dorește să aibă un nume şi/sau prenume corespunzător naționalității pe care o are;

Când solicitantul dorește să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu;

Când solicitantul dorește să poarte numele soţului sau să alăture la numele său numele soţului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei);

Când solicitantul dorește să revină la numele pe care l-a avut până la căsătorie (și nu a făcut asta în momentul pronunțării/înregistrării divorțului);

Când solicitantul dorește să poarte numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane care a participat la educaţia solicitantului;

Când părinții au divorțat, iar copilul dorește să poarte numele mamei pe care aceasta l-a avut până la căsătorie (în situațiile copiilor cu capacitatea deplină de exercițiu – după împlinirea vârstei de 18 ani).

Nu sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;

Când solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat;

Când în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;

Când solicitantul este căsătorit şi numele de familie, schimbarea  căruia se solicită, îl poartă după căsătorie şi soţul, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui;

Când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

Schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui copiilor cu vârsta între 16-18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2020 şi până în prezent, au fost înregistrate în total 11947 acte de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui: 2020 – 1994 acte, 2021 – 2705 acte, 2022 – 2726 acte, 2023 – 3032 acte, semestrul I 2024 – 1490 acte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău