Poluare masivă în Marea Neagră! Păcura scursă din tancurile rusești a ajuns pe litoralul Crimeii 

06 Ian. 2025, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 08:39 // Actual //  Ursu Victor

Pelicula de păcură provenită din scurgerea de produse petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe litoralul Feodosiei, Aluștei și Sudakului. Potrivit publicației „Agenția”, care citează imagini din satelit din 4 ianuarie, publicate de ecologul Gheorghi Kavanosian, poluarea a atins portul Feodosia și capul Takil, situat la sud de Kerci. De asemenea, păcura a fost identificată pe o zonă extinsă a țărmului, de la localitatea Partenit până la Sudak, incluzând zona din apropierea Aluștei.

Conform lui Kavanosian, imaginile din satelit reflectă doar poluarea de la suprafață, însă rămâne neclar dacă păcura este prezentă și la adâncime în apropierea acestor zone turistice. Tipul de păcură M100, scursă din tancuri, se solidifică și se depune pe fundul mării la temperaturi scăzute de iarnă. Aceasta poate reveni la suprafață doar când temperatura apei atinge 25 de grade Celsius, ceea ce se întâmplă vara în Marea Neagră, până la o adâncime de 20 de metri. În zonele de coastă din Anapa și partea sudică a peninsulei Kerci, adâncimea nu depășește 20 de metri, a explicat ecologul.

Pe 3 ianuarie, pete de păcură au fost observate în Sevastopol și în zona Ialta, iar în ziua următoare, în Sevastopol a fost instituit regimul de situație de urgență la nivel regional. În restul Crimeei anexate, regimul de urgență este în vigoare din 28 decembrie.

Deversarea de păcură a avut loc pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci, când, în urma unei furtuni, tancurile „Volgoneft-212” și „Volgoneft-239” s-au scufundat. Până pe 17 decembrie, poluarea a ajuns pe litoralul Anapa și în regiunea Temriuk din Ținutul Krasnodar. Șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse, Aleksandr Bastrîkin, a dispus deschiderea unui dosar penal pentru întârzierile în eliminarea efectelor dezastrului.

Pe 5 ianuarie, primele urme ale dezastrului ecologic au fost raportate pe litoralul Georgiei, în localitatea Ureki, unde a fost găsită o pasăre acoperită de păcură. Totuși, ecologul Gheorghi Kavanosian avertizează că acest lucru nu indică neapărat extinderea poluării până în Georgia, deoarece păsările afectate pot parcurge până la 300 de kilometri de la locul accidentului.

Conform datelor Ministerului Transporturilor al Federației Ruse, în urma accidentului, aproximativ 2.400 de tone de păcură s-au scurs în Marea Neagră. În total, cele două tancuri transportau circa 9.200 de tone de produse petroliere. Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că, până pe 2 ianuarie, peste 78.000 de tone de nisip contaminat au fost colectate de pe plajele din Anapa și regiunea Temriuk. Pe de altă parte, „guvernatorul” numit de Moscova în Sevastopol, Mihail Razvojaev, a raportat pe 5 ianuarie că aproximativ 18 tone de sol contaminat cu păcură au fost colectate de pe plajele orașului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 08:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 08:49 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Arena Chișinău își acoperă cheltuielile din veniturile generate, iar pierderile evidențiate în contabilitate sunt cauzate de uzură, a declarat șeful Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8. Oficialul a subliniat că acest complex multifuncțional este „o afacere la început de cale” și că, în viitor, va atrage tot mai mulți organizatori de evenimente, fiind singurul spațiu din Republica Moldova capabil să găzduiască peste 3.000 de persoane.

Potrivit ultimelor date, Arena Chișinău a raportat pierderi de 3 milioane de lei în 2024, în scădere semnificativă față de cele 9 milioane de lei din 2023. În anul precedent, veniturile complexului au fost de 32 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile au ajuns la 35 de milioane de lei, conform declarațiilor lui Sergiu Stanciu, directorul Arena Chișinău.

Cea mai mare parte a cheltuielilor complexului este destinată utilităților. În sezonul rece, facturile pentru energie electrică se ridică la aproximativ un milion de lei lunar, iar cele pentru gaz la 600.000 de lei.

Arena Chișinău, un proiect în valoare de 45 de milioane de euro, rămâne o investiție strategică, iar autoritățile speră că diversificarea evenimentelor și creșterea gradului de utilizare a complexului vor contribui la stabilizarea financiară în anii următori.

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI