Povestea celui mai răsunător faliment din industria alimentară. Miliardarul care a ridicat și a prăbușit un imperiu

07 Ian. 2023, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Ian. 2023, 17:36 // Actual //  bani.md

Cu mulți ani în urmă, era unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din industria alimentară europeană. Numele firmei sale apărea pe tricourile sportivilor, ca sponsor al unor competiții importante din fotbal, schi sau Formula 1. Averea îi era evaluată la aproximativ 1,3 miliarde de euro, în 2001.

Doi ani mai târziu, în 2003, omul de afaceri a declanșat unul dintre cele mai răsunătoare falimente și a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În prima zi a acestui an, moartea sa a trecut aproape neobservată, chiar dacă presa internațională a amintit de povestea sa.

Omul de afaceri italian Calisto Tanzi a fost asociat cu numele unuia dintre cele mai mari imperii europene din industria . El a fost fondatorul companiei Parmalat, care a falimentat undeva la începutul anilor 2000. A fost unul dintre cele mai mari falimente din Europa. Ulterior, însă, Parmalat a fost preluată de gigantul francez Lactalis și a renăscut.

Despre Calisto Tanzi se știe că s-a născut pe 17 noiembrie 1938 în localitatea Collecchio, Parma, Italia. el a fost fiul unui mic antreprenor din zonă care deținea o afacere de familie în domeniul alimentar.

În 1961, Tanzi a renunţat la studiile universitare și a preluat afacerea familiei, pentru a-şi ajuta tatăl, grav bolnav. În doi ani, a extins activitatea micuței firme și a deschis o mică fabrică de lactate în oraşul natal. Și-a numit noua fabrică Dietalat, denumire pe care a schimbat-o, mai târziu, în Parmalat.

Cum a dat lovitura în afaceri

A dat lovitura după o călătorie în Suedia când a lansat o serie de produse UHT, al căror ambalaj era mult mai ieftin şi mai versatil. Mai târziu, a adoptat acest model de fabricare şi pentru restul produselor pe care le fabrica, conserve şi sucuri. Așa a devenit un jucător la nivel internațional.

Odată ce afacerile au început să-i meargă, între anii 1970 şi 1980, Calisto Tanzi a investit sume importante în publicitate, promovând brandul Parmalat. În paralel s-a implicat în susținerea mai multor echipe sportive, în fotbal, schi şi Formula 1. El a devenit chiar proprietar al echipei de fotbal AC Parma. La AC Parma a evoluat și Adrian Mutu, înainte de a pleca la Chelsea Londra

Averea omului de afaceri italian a crescut substanțial, iar până în 2001, a ajuns la circa 1,3 miliarde de euro.

Cel mai răsunător faliment din Europa

Însă lucrurile s-au complicat, pe măsură ce imperiul său se mărea, iar politica de achiziţii rapide a mai multor producători alimentari, inclusiv companii din SUA, i-au adus numeroase probleme financiare.

Situația a scăpat de sub control, iar în 2003, omul de afaceri italian a trebuit să declare falimentul imperiului său. Datoriile înregistrate se ridicau la peste 14 miliarde de dolari, iar judecătorii l-au găsit responsabil pentru faliment. Calisto Tanzi a fost condamnat la 18 ani de închisoare, ca urmare a celei mai mari fraude corporative din istoria Europei, estimată la 800 de milioane de euro. După doi ani a fost mutat în arest la domiciliu.

Compania pe care a fondat-o a renăscut, însă, în 2005, ajungând o subsidiară a grupului francez Lactalis, care a achiziţionat-o în urmă cu 11 ani. Parmalat are 140 de centre de producţie şi 16.000 de angajaţi, în operațiunile pe care le desfășoară la nivel global.

Calisto Tanzi a trăit să vadă cum imperiul său renaște însă, în prima zi a acestui an, el a încetat din viață, la Parma, din cauza unei pneumonii, la 84 de ani, conform Bussines Magazin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!