Predicții înfiorătoare dacă Moldova se aliniază sancțiunilor occidentale! Vicol: Scumpirile ar putea ajunge la 50%

25 Mart. 2022, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mart. 2022, 12:07 // Actual //  bani.md

Republica Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse care a invadat Ucraina. Explicația, potrivit economistului Dumitru Vicol, este că Republica Moldova nu-și poate permite luxul să erodeze și mai mult puterea de cumpărare a populației care și așa e măcinată de scumpiri.

Pe 15 februarie BNM a publicat raportul asupra inflației cu o prognoză de 20% în trimestrul doi sau trei. Ipoteza era că prețurile la produsele alimentare și produsele petroliere vor descrește. Însă, în prezent, acesta se duc în sus, respectiv, inflația va ajunge la 30%. Ceea ce ar însemna că dacă Republica Moldova se alătură sancțiunilor occidentale ar însemna plata pentru gaz și mai mare sau să-l achităm exclusiv în ruble. Acest lucru ar putea duce inflația la 40 – 50%. Dacă fiecare dintre noi este gata să-și șteargă din economiile sale ca să treacă de partea cealaltă a cortinei atunci ne-am putea alinia sancțiunilor”, a explicat economistul Dumitru Vicol de la IPRE în cadrul dezbaterilor de la IPN „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: motive, mecanisme de acțiune, efecte, poziția Republicii Moldova”

Potrivit lui, Guvernul de la Chișinău joacă destul de inteligent pentru în condițiile în care capacitatea de rezistență a populației, după atâtea scumpiri, este mică. Și noi nu știm dacă alinierea la sancțiunile occidentale va contribui la terminarea războiului din Ucraina.

Occidentul a impus Rusiei o serie de sancțiuni după invadarea Ucrainei, dar la o lună de război, Kremlinul spune că va continua asaltul până când își va îndeplini obiectivele de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

Unele dintre sancțiuni au vizat în mod special oameni de afaceri miliardari despre care se crede că sunt apropiați de președintele Vladimir Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău