Pregătiți buzunarele. Scumpirile se țin lanț la alimente, carburanți și gaz

06 Nov. 2021, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Nov. 2021, 16:02 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut până la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută.

”Această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate”, explică banca centrală.

Rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid până în prima jumătatea a anului viitor, ulterior diminuându-se accelerat spre finele perioadei de prognoză – trimestrul III 2022. Această traiectorie va fi susținută, în mare parte, de un impuls fiscal pozitiv în anul curent, de revigorarea cererii externe și recuperarea economică din anul curent.

La sfârșitul anului 2021 scumpirile vor fi de 9,3 la sută. Rata anuala a inflației va înregistra valoarea maxima de 15,1 la sută în trimestrul III 2022 și valoarea minima de 4,1 la sută în trimestrul III 2023.

Prețurile produselor alimentare vor spori semnificativ până în trimestrul III 2022 și începând cu finele anului 2022, se va diminua semnificativ până la sfârșitul perioadei de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor produselor alimentare va constitui 6,5 la sută și 17,7 la sută în 2021 și 2022, respectiv.

Ritmul anual al prețurilor reglementate va spori accentuat până la finele anului viitor, după care se va menține la un nivel înalt. Creșterea ritmului anual al prețurilor reglementate se va datora în mare parte, creșterii prețurilor la materiile prime, în special creșterii semnificative din trimestrul curent a prețului de import la gaz și diminuării relativ lente pe întreaga perioadă de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor reglementate va constitui -1,3 la sută și 10,9 la sută în anii 2021 și 2022, respectiv.

Ritmul anual al prețurilor la carburanți va crește în primul trimestru al orizontului de prognoza, dar, începând cu anul 2022, se va diminua considerabil pentru restul perioadei de prognoză. Ritmul mediu anual al prețurilor la  combustibili va constitui 15,2 la sută și 16,3 la suta în 2021 și 2022, respectiv. Majorarea prețurilor la carburanți se va datora în mare parte majorării cotațiilor la petrol la bursele internaționale.

 

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Volumul de motorină exportat zilnic de Rusia a scăzut cu 28% în primele 20 de zile din septembrie, înainte ca guvernul rus să anunţe interzicerea livrărilor de carburant peste hotare, în încercarea de a ţine sub control preţurile pe piaţa internă.

Companiile petroliere din Rusia au exportat, în medie, 65.700 de tone de motorină pe zi, în perioada 1-20 septembrie pe calea ferată sau prin porturile maritime, indică surse din apropierea acestei decizii. În luna august exporturile de motorină ale Rusiei s-au situat, în medie, la 91.800 de tone pe zi, notează Agerpres.

Rusia este cel mai mare exportator de motorină la nivel mondial. Impunerea embargoului a surprins pieţele mondiale săptămâna trecută. Guvernul de la Moscova a decis o interdicţie temporară a exporturilor de motorină, în încercarea de a ţine sub control preţurile care au explodat pe piaţa internă.

Sunt prevăzute unele excepţii de la embargou, precum livrările pentru parteneri comerciali din fostele republici sovietice, livrările în scop umanitar şi livrările care au deja documente de încărcare şi au fost acceptate de operatorii Transneft PJSC Russian Railways JSC.

Embargoul a intrat în vigoare pe 21 septembrie şi nu a există nicio dată precisă la care ar urma să expire.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău