Pregătiţi-vă de scumpiri. Ceban: Preţurile gazelor, un șoc pentru toți

04 Nov. 2021, 09:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2021, 09:11 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul unui metru cub de gaze ar putea ajunge la 10 lei, potrivit declarației, făcută la postul TV N4, a lui Vadim Ceban, președintele Moldovagaz.

În opinia lui, o cifră clară acum nu poate fi oferită. În vară estimările noastre arătau o majorare de 30%, la 6,5 lei per metru cub. „Or, acum avem altă situație”

În prezent, se atestă o creștere mai mare. Va fi un șoc pentru toți – populație, sectorul public, dar și economie. Dar sperăm că piața se va stabiliza și această criză nu va dura prea mult”, a punctat Ceban.

Președintele Moldovagaz susține că acum sunt analizate mai multe opțiuni și sunt făcute și prognoze ale prețurilor și pentru anul viitor.

Suntem implicați într-un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, cât și cotațiile pe piața spot care sunt în formulă și, respectiv, analizăm care vor fi costurile. Nu uitați că și cursul valutar joacă rolul, volumele care vor fi consumate, respectiv, și vremea de afară. Toate aceste lucruri influențează”, precizat Ceban.

Prețul mare al gazelor nu vizează doar Republica Moldova. E o situație, care se atestă și în alte state.

Închipuiți-vă dacă mergeam pe achiziția gazului la un preț de 800 – 1200 USD, ce era să fie. Este o situație neplăcută, dar trebuie să trecem peste asta. Guvernul va veni cu un program de subvenționare a facturilor populației”, a spus Ceban.

Anterior, și fostul director ANRE Victor Parlicov declara că tariful la gaz ar putea ajunge la 10 lei pentru un metru cub.

În prezent, prețul de achiziție al gazelor în tarif este de circa 2800 de lei (150 USD), respectiv dacă avem un preț de 450 USD per mia de metri cubi m-aș aștepta la o creștere până la 10 lei metru cub de gaz (n.r 4,29 lei în prezent). Asta doar componenta de gaz, dar trebuie să luăm în calcul volumele care afectează tariful, cursul valutar, elemente ce țin de devierile financiare. Putem să ne așteptăm la un tarif maxim istoric, dar nu și dacă îl comparăm cu starea economică generală”, a punctat Victor Parlicov.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău