Premieră: Două companii din Ungaria, sancționate de SUA pentru colaborarea cu regimul din Rusia

25 Aug. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Aug. 2024, 09:40 // Actual //  bani.md

Guvernul SUA a anunțat sancțiuni pentru două companii maghiare, potrivit unui anunț oficial al ambasadei americane la Washington.

Potrivit guvernului SUA, o compania este implicată în consolidarea sectorului energetic al Rusiei, iar cealaltă e furnizor pentru mașina de război a Rusiei.

”Astăzi m-am întâlnit cu oficiali ai Ministerului de Externe al Ungariei pentru a-i informa că Statele Unite ale Americii impun sancțiuni împotriva diferitelor entități vizate, inclusiv a două entități maghiare, dintre care una este implicată în consolidarea sectorului energetic al Rusiei (și intenționează să lucreze pe Paks II), și un alta alimentează mașina de război a Rusiei. Continuăm să fim îngrijorați de decizia guvernului ungar de a aprofunda relațiile cu Kremlinul și de a menține dependența Ungariei de energia rusă”, a anunțat David Pressman, ambasadorul american la Budapesta, pe Facebook .

Cele mai recente sancțiuni ale Ministerului Afacerilor Externe și Finanțelor urmăresc să pedepsească membrii lanțurilor de aprovizionare rusești și străine ale industriei militare ruse, potrivit portalului Index.

Includerea pe lista de sancțiuni înseamnă că nici o companie americană nu mai poate face afaceri cu companiile sancționate, ceea ce duce la dificultăți majore de finanțare pe piețele bancare.

Lista include compania maghiară Mátrix Metál Kft., care se află în lichidare, dar a exportat circuite integrate în Rusia. Potrivit oficialilor americani, aceste produse au fost folosite în producția de avioane de luptă rusești.

Cele mai recente restricții din SUA afectează companiile implicate în achiziționarea de arme și echipamente rusești, eludarea sancțiunilor și menținerea bazei industriale militare a Rusiei.

Un membru care controlează o astfel de rețea este cetățeanul italian Giulio Sfoglietti, care a jucat un rol într-o alianță care a permis Rusiei să cumpere arme în Turcia. O altă rețea a implicat piese importate pentru Promtech din Rusia, lovită de sancțiuni prin intermediul companiilor din Turcia, Franța și Hong Kong.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!