Preţul uriaș cu care se vinde un exemplar rar al celei mai traduse cărţi din lume după Biblie

25 Oct. 2024, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:40 // Actual //  Ursu Victor

Un rar exemplar dactilografiat al cărţii „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, care conţine corecturi făcute de mână de scriitorul francez şi care a fost descris de comercianţii de carte ca ”o comoară literară”, va fi pus în vânzare pentru suma de 1,25 milioane de dolari, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Candidat la titlul de cea mai tradusă carte din lume după textele religioase, acest romanul, ce spune povestea unui băieţel care călătoreşte de pe o planetă pe alta pentru a câştiga înţelepciune, a văzut lumina tiparului în 1943, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Având o copertă uzată, de culoare neagră, exemplarul dactilografiat, în limba franceză, al romanului ”Le Petit Prince” a fost scris la New York, unde autorul se exilase din Franţa ocupată de nazişti, cu puţin timp înainte ca scriitorul să se înroleze în Forţele Aeriene Franceze Libere şi să lupte contra ocupaţiei germane.

Celelalte două copii, dintre cele trei exemplare cunoscute, se află la Biblioteca Naţională a Franţei, respectiv la Harry Ransom Center, din Texas.

Exemplarul dactilografiat scos la vânzare include prima menţiune în scris a uneia dintre celebrele fraze din carte: ”Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi”.

Comercianţii de cărţi rare tânjesc după ediţii care scot la iveală procesul creativ al unui scriitor, mai ales în cazul unor lucrări esenţiale cum este „Micul Prinţ”, a declarat Sammy Jay, specialist al departamentului de literatură din cadrul Peter Harrington Rare Books, compania care organizează vânzarea cărţii.

Colecţionar de cărţi: „Este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată”

„Pur şi simplu este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată sau cu care am avut ocazia să lucrez… Este un punct culminant şi mă simt puţin emoţionat pentru că nu cred cum ar putea exista ceva mai grozav”, a adăugat Sammy Jay, anticar şi colecţionar cu o vechime de 13 ani în domeniu.

În plus faţă de corecturile făcute de mână, exemplarul conţine două schiţe originale în creion, realizate de scriitor, inclusiv una dintre primele schiţe ale ilustraţiei de la finalul cărţii, când Micul Prinţ se întoarce acasă.

Antoine de Saint-Exupery a murit în 1944, atunci când avionul pe care îl pilota a dispărut în timpul unei misiuni militare de recunoaştere deasupra Mării Mediterane.

Exemplarul dactilografiat, care s-a aflat până acum în proprietatea unui colecţionar privat, va fi pus în vânzare la Abu Dhabi Art, în perioada 20-24 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău