Preţul uriaș cu care se vinde un exemplar rar al celei mai traduse cărţi din lume după Biblie

25 Oct. 2024, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:40 // Actual //  Ursu Victor

Un rar exemplar dactilografiat al cărţii „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, care conţine corecturi făcute de mână de scriitorul francez şi care a fost descris de comercianţii de carte ca ”o comoară literară”, va fi pus în vânzare pentru suma de 1,25 milioane de dolari, informează Reuters, citat de Agerpres. 

Candidat la titlul de cea mai tradusă carte din lume după textele religioase, acest romanul, ce spune povestea unui băieţel care călătoreşte de pe o planetă pe alta pentru a câştiga înţelepciune, a văzut lumina tiparului în 1943, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Având o copertă uzată, de culoare neagră, exemplarul dactilografiat, în limba franceză, al romanului ”Le Petit Prince” a fost scris la New York, unde autorul se exilase din Franţa ocupată de nazişti, cu puţin timp înainte ca scriitorul să se înroleze în Forţele Aeriene Franceze Libere şi să lupte contra ocupaţiei germane.

Celelalte două copii, dintre cele trei exemplare cunoscute, se află la Biblioteca Naţională a Franţei, respectiv la Harry Ransom Center, din Texas.

Exemplarul dactilografiat scos la vânzare include prima menţiune în scris a uneia dintre celebrele fraze din carte: ”Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi”.

Comercianţii de cărţi rare tânjesc după ediţii care scot la iveală procesul creativ al unui scriitor, mai ales în cazul unor lucrări esenţiale cum este „Micul Prinţ”, a declarat Sammy Jay, specialist al departamentului de literatură din cadrul Peter Harrington Rare Books, compania care organizează vânzarea cărţii.

Colecţionar de cărţi: „Este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată”

„Pur şi simplu este cel mai remarcabil exemplar pe care l-am văzut vreodată sau cu care am avut ocazia să lucrez… Este un punct culminant şi mă simt puţin emoţionat pentru că nu cred cum ar putea exista ceva mai grozav”, a adăugat Sammy Jay, anticar şi colecţionar cu o vechime de 13 ani în domeniu.

În plus faţă de corecturile făcute de mână, exemplarul conţine două schiţe originale în creion, realizate de scriitor, inclusiv una dintre primele schiţe ale ilustraţiei de la finalul cărţii, când Micul Prinţ se întoarce acasă.

Antoine de Saint-Exupery a murit în 1944, atunci când avionul pe care îl pilota a dispărut în timpul unei misiuni militare de recunoaştere deasupra Mării Mediterane.

Exemplarul dactilografiat, care s-a aflat până acum în proprietatea unui colecţionar privat, va fi pus în vânzare la Abu Dhabi Art, în perioada 20-24 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală