Administraţia Biden va viza miliardarii şi corporaţiile americane prin creşteri radicale de taxe, ca parte a unui plan de reducere a datoriei naţionale record a SUA şi de creştere a preşedintelui în sondaje înainte de alegerile din noiembrie, scrie FT.
Propunerile, care se aşteaptă să fie dezvăluite în discursul de joi privind Starea Uniunii şi în cursul săptămânii următoare, includ o creştere a impozitului minim pe profit de la 15% la 21%, precum şi un impozit minim de 25% pentru miliardari.
Planurile sunt menite să reducă datoria naţională record a SUA cu 3 miliarde de dolari în următorul deceniu. Potrivit Congressional Budget Office, organismul independent de supraveghere fiscală, acumularea datoriei ţării a ajuns la 26,2 mld. dolari până la sfârşitul anului 2023.
Propunerile, care este puţin probabil să treacă de Congres, dar sunt menite să distingă agenda progresistă a lui Biden de cea a rivalului său republican Donald Trump, vin în condiţiile în care majoritatea alegătorilor rămân neconvinşi de performanţele preşedintelui în ceea ce priveşte economia.
Şaizeci la sută dintre ei spun că dezaprobă modul în care Biden a gestionat economia, potrivit unui sondaj FT-Michigan Ross realizat luna trecută, în timp ce 49 la sută spun că se află într-o situaţie financiară mai proastă decât atunci când a preluat mandatul în 2019.
Discursul anual al lui Biden despre Starea Uniunii marchează o oportunitate critică pentru preşedintele în vârstă de 81 de ani de a-i convinge pe alegătorii sceptici că este capabil să guverneze pentru un al doilea mandat.
Un megadonator democrat, care a fost co-organizator al unei strângeri de fonduri pentru preşedinte anul trecut, a declarat pentru Financial Times că Biden ar trebui „să se retragă” pentru următoarea generaţie de lideri.
„Sunt îngrijorat că nu va câştiga”, a spus donatorul. „Democraţia noastră este în joc. Şi sunt prea multe în joc aici pentru democraţi”.
Propunerea lui Biden de a creşte impozitul minim pe profit vine în contextul în care 58% dintre alegătorii chestionaţi au declarat că marile companii profită de inflaţia ridicată pentru a-şi creşte preţurile, faţă de 36% care dau vina pe politicile democraţilor pentru creşterea bruscă a costului vieţii.
Economiştii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de planurile fiscale atât ale democraţilor, cât şi ale republicanilor. CBO a avertizat că datoria publică va creşte de la 99% din produsul intern brut la sfârşitul anului 2024 la 116% din PIB până la sfârşitul anului 2034. Acest lucru ar marca cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.
Biden a propus de mai multe ori în ultimii ani introducerea unei taxe pentru miliardari. De asemenea, el a mai spus în trecut că ar creşte rata maximă a impozitului pe profit de la 21% la 28%.
Ca parte a noilor planuri, administraţia intenţionează, de asemenea, să refuze companiilor deduceri fiscale pentru angajaţii care sunt plătiţi cu mai mult de 1 milion de dolari. Acest lucru ar permite să se strângă peste 250 de miliarde de dolari, potrivit unor înalţi oficiali ai administraţiei.
Spre deosebire de planurile de venituri ale lui Biden, se aşteaptă ca Trump să propună permanentizarea reducerilor de taxe introduse în timpul primului său mandat, care în prezent expiră în 2025.