Probleme pe piața muncii în toată lumea. Marea Demisioneală din SUA vs Marea Covideală din Marea Britanie

06 Ian. 2022, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 10:28 // Actual //  MD Bani

În Statele Unite, oamenii continuă să-şi părăsească în masă locurile de muncă, 4,5 milioane luând o astfel de decizie în luna noiembrie, în timp ce în Marea Britanie un număr în creştere de angajaţi rămân acasă pe fondul creşterii cazurilor de îmbolnăvire cu noua tulpină de coronavirus, omicron, scrie ZF.

Un număr record de 4,5 milioane de americani şi-au părăsit locurile de muncă în noiembrie, rata demisiilor atingând 3%, egală cu maximul din septembrie, scrie CNN.

Muncitorii cu cea mai ridicată probabilitate de a-şi părăsi locurile de muncă provin din industria ospitalităţii, cât şi din cea a sănătăţii. Numărele s-au aflat în creştere şi în sectorul transporturilor, logisticii şi utilităţilor. Tendinţa de a demisiona este însă semn de încredere şi o dovadă în plus că piaţa locurilor de muncă din SUA îşi revine în forţă de pe urma recesiunii de anul trecut. Muncitorii au încredere că pot găsi rapid un loc de muncă nou şi poate mai bun. În Marea Britanie, firmele se confruntă cu un număr „imposibil“ de absenţe din cauza îmbolnăvirilor cu coronavirus, potrivit Bloomberg.

Cu numărul îmbolnăvirilor urcând la aproximativ 200.000 pe zi odată cu răspândirea în forţă a tul­pinii omicron, spi­talele, restau­ran­tele, operatorii de trans­port şi retailerii se confruntă cu niveluri acute ale absenţelor în rândul angajaţilor.

Sistemul naţional de sănătate este sub presiune crescândă. Mat­thew Taylor, CEO al NHS Confe­deration, care reprezintă angajaţii din sector, a declarat recent că amploarea absenţelor este pe cale să „devină aproape imposibil“ de gestionat.

Multe companii fac apel la guvern să reducă perioada de izolare pentru cei testaţi pozitiv la cinci zile.

Guvernul a cerut managerilor din sectorul public să-şi testeze planurile de urgenţă pentru cel mai sumbru scenariu, ce priveşte absenţa a 25% din angajaţi, ca parte a eforturilor de diminuare a perturbărilor provocate de creşterea puternică a infectărilor cu omicron, notează BBC.

Există temeri că absenţele angajaţilor au devenit o problemă la fel de mare ca şi coronavirusul în sine, potrivit The Telegraph.

Absenţele nu puteau veni într-o perioadă mai proastă pentru firmele britanice care se confruntă deja cu penurii de forţă de muncă pe fondul plecării muncitorilor din statele est-europene.

Regulile de testare covid ar putea fi relaxate pentru diminuarea penuriilor de angajaţi provocare de omicron, scrie The Independent.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău