ALERTĂ de călătorie! Cetățenii moldoveni sunt îndemnați să renunțe la plecările în Kazahstan

06 Ian. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Ian. 2022, 09:44 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis o alertă privind călătoriile în Kazahstan. Astfel, cetățenii moldoveni sunt rugați să se abțină de la călătorii în acest stat în legătură cu instaurarea stării de urgență în perioada 5 – 19 ianuarie 2022 în capitala Nur-Sultan, precum și în regiunile Almatî și Mangistau ale republicii.

De asemenea, MAEIE recomandă cetățenilor moldoveni care se află în Kazahstan  să evite adunările în masă.

În caz de necesitate, conaționalii care se confruntă cu dificultăți sunt rugați să apeleze linia de urgență a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, acreditată prin cumul în Kazahstan, la numărul de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: moscova@mfa.gov.md.

Conform estimărilor MAEIE, în Republica Kazahstan locuiesc peste 21 mii de persoane originare din Republica Moldova.

Amintim că, locuitorii mai multor orașe din Kazahstan au declanșat proteste la 2 ianuarie,  având mai multe revendicări legate de corupție, lipsa locurilor de muncă, salariile mici și creșterea prețurilor, inclusiv creșterea bruscă a prețului la gazul lichefiat. Au fost înregistrate și ciocniri cu poliția. La 5 ianuarie sute de protestatari, dintre care unii înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri, chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău