Propagandista lui Putin, orbită de furie după exploziile de la baza rusească din Crimeea

10 Aug. 2022, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2022, 04:21 // Actual //  Lupu Eduard

Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabaeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1, au fost printre primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea.

Skabaeva, poreclită „păpușa de fier” a lui Putin, a scris simplu pe canalul său de Telegram că exploziile sunt „deja prea mult”, părând consternată de situație.

Olga Skabaeva este cea care a făcut înconjorul presei internaționale la sfârșitul lunii aprilie când, invitată în emisiunea lui Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că:

„(Occidentul) a declarat un război împotriva noastră. Ce mai așteptăm? Va trebui să desfășurăm o operațiune specială de demilitarizare a NATO”.

Peste o lună, ea a readus în discuție tema „demilitarizării NATO”, afirmând de data aceasta în emisiunea pe care ea însăși o prezintă la Rossiya-1 că „suntem forțați să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci întreaga NATO”.

Într-o altă emisiune a sa de la sfârșitul lunii mai, un deputat rus din partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin a propus răpirea unui ministru al Apărării din una dintre țările membre ale NATO și aducerea sa la Moscova pentru interogări cu privire la „ordinele” date de către Occident Kievului.

Margarita Simonian a reacționat și ea scurt la vestea bombardării Crimeii de către forțele armate ucrainene, întrebând „din nou. Unde ești tu linie roșie?”.

Este posibil ca aceasta să facă referire la o declarație făcută de președintele rus Vladimir Putin în luna noiembrie a anului trecut când acesta afirma că extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Rusia.
Deocamdată nu este clar dacă baza aeriană de la de la Novofedorivka a fost lovită cu atacuri lansate de sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite sau lansatoarele M270 sosite din Marea Britanie. Baza se află însă la mare distanță de linia frontului.

Însă în mod interesant, atât Skabaeva cât și Simonian par să ignore declarațiile oficiale ale ministerului Apărării de la Moscova care susține că exploziile de la baza militară au fost cauzate de detonarea unor muniții de aviație.
Armata rusă a mai precizat că nu a avut loc niciun atac și că niciun echipament militar nu a fost avariat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău