Propuneri electorale?! PDCM vrea reducerea impozitelor și crearea Ministerului Economiei și Finanțelor

04 Mai 2021, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
04 Mai 2021, 10:55 // Actual //  MD Bani

Diminuarea în continuare a poverii fiscale, prin reducerea cotelor și a numărului  impozitelor și taxelor, concomitent cu creșterea disciplinei fiscale, este obiectivul anunțat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei în Programul său de activitate.

Președintele PDCM, Ion Chicu, care a publicat pe pagina sa de Facebook prioritățile partidului în domeniul dezvoltării economiei și consolidării finanțelor publice, a menționat că reducerea fenomenului economiei tenebre și eliminarea discriminării fiscale a agenților economici onești, sunt cruciale pentru asigurarea unei creșteri economice semnificative, scrie Realitatea.md.

Ion Chicu afirmă că facilitățile fiscale urmează a fi aplicate preponderent pentru susținerea dezvoltării businessului mic, a ramurilor economice inovative, cum sunt tehnologiile informaționale și economia verde, pentru susținerea creării locurilor noi de muncă, dar și pentru programe destinate tinerilor și concetățenilor reveniți de peste hotare.

Printre măsurile propuse de către PDCM se numără subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor fizice, achitat de către angajații până la vârsta de 25 de ani; subvenționarea impozitului pe venit al persoanelor juridice în cuantumul impozitului pe venitul persoanelor fizice achitat de angajații săi femei și tineri cu vârsta până la 25 de ani etc.

De asemenea, președintele PDCM este de părerea că mecanismul de subvenționare de la buget a unor plăți fiscale – taxe și impozite aferente salariului, acordate unor categorii de agenții economici în perioada pandemiei urmează a fi extins și implementat chiar și după finalizarea acestei crize.

„Pandemia și măsurile sanitare restrictive au afectat activitatea economică a unor sectoare întregi ale economiei naționale. Posibilitățile Guvernului de susținere a acestor sectoare sunt limitate de resursele financiare insuficiente pe care le poate direcționa în aceste scopuri. Suportul pe care trebuie să-l primească acești agenți economici trebuie să fie oferit prin prisma menținerii locurilor de muncă și remunerării adecvate a angajaților”, a punctat Chicu.

Totodată, Ion Chicu menționează că una din deficiențele majore ale politicilor statului în domeniul economic a fost corelarea slabă dintre obiectivele dezvoltării economice și cele bugetar-fiscale.  În opinia sa, structurile statului responsabile de aceste domenii au urmărit deseori interese instituționale înguste, iar pentru revederea acestor abordări, politicile economice și bugetar-fiscale ale statului trebuie să fie sincronizate, prin atribuirea acestor competențe unei singure autorități publice centrale – Ministerului Economiei și Finanțelor.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău