„Partidul Nostru” merge la înticipate în cadrul unui bloc electoral. Cu cine va vota

04 Mai 2021, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Mai 2021, 10:36 // Actual //  Otilia Cotruța

Partidul „Nostru” a înregistrat astăzi la Comisia Electorala Centrală (CEC) un bloc electoral, care va merge în alegerile parlamentare anticipate, care urmează să aibă loc la data de 11 iulie curent. Anunțul a fost făcut de președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, este vorba de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, care este compus din Partidul „Nostru” și Partidul Politic „Patria”. Usatîi afirmă că decizia a fost luată de a merge în anticipat în cadrul unui bloc electoral din cauza că socialiștii încearcă să înregistreze și ei un bloc, precum și alte blocuri electorale spoiler, care să „inducă în eroare alegătorii”.

„Este o tentativă de a reveni la guvernare a unor partide, care sunt gata să facă blocuri cu oricine doar pentru a reveni la putere. PSRM urmează să înregistreze la CEC, un bloc electoral cu PCRM, iar Platforma DA urmează să facă un bloc electoral cu PLDM. Igor Dodon a găsit deja și o Maia Sandu și urmează să înregistreze un bloc electoral cu un asemenea nume, pentru a dispersa și a încerca să ducă în eroare cetățenii”, dezvăluie Usatîi.

Renato Usatîi afirmă că știe despre aceste pretinse planuri ale socialiștilor celor din Platforma DA din surse sigure, care ar fi consultanți ai PSRM. Politicianul afirmă că, Vlad Filat a plecat din PLDM anume din acest considerent, pentru ca formațiunea care a fost fondată și condusă de acesta să poată face bloc electoral cu Platforma DA, condiție care ar fi fost înaintată de Andrei Năstase.

Liderul Partidului „Nostru” menționează că blocul înregistrat la CEC nu va fi de stânga sau de dreapta, întrucât simpatizanți ai partidului condus de acesta sunt din ambele părți, astfel va fi un bloc, „care va uni cetățenii”.

„Suntem blocul care vom uni toți cetățenii. Săptămâna viitoare vom prezenta lista potențialilor deputați. Pe listă se vor regăsi persoane notorii cu un CV bogat, iar în zilele următoare vom crea lista întreagă a candidaților de parlamentari. După ce vom fi înregistrați oficial la CEC îmi voi suspenda activitatea de primar general al municipiului Bălți”, a anunțat Usatîi.

Amintim că, alegerile parlamentare anticipate urmează să se desfășoare la 11 iulie curent. CEC deja a abrobat devizul de cheltuieli, fiind vorba de 125 milioane de lei.

Realitatea Live22 Iun. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Cu toate că penele sunt percepute ca deșeuri, în multe țări este o resură valorificată întrucât există o tehnologie ce permite prelucrarea penei de pasăre. De ceva timp această tehnologie a fost implementată cu succes și în Republica Moldova.

Este vorba de un proces inovațional care folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi, scrie Cotidianul.

Astfel tehnologia de prelucrare cuprinde două etape:

Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

În urma prelucrării penelor se obține  un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.