Putin a fost trădat de ai lui! Zelenski a scăpat de trei tentative de omor

04 Mart. 2022, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2022, 09:28 // Actual //  Lupu Eduard

O forță mercenară susținută de Rusia s-a aflat în spatele a două dintre atacurile planificate pentru asasinarea președintelui Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost vizat de asasinat de trei ori de când trupele ruse au invadat țara sa săptămâna trecută. Potrivit unui raport publicat de Times of London, Zelenski a evitat atentatele asupra vieții sale, după ce oficiali ruși care se opun războiului au furnizat informații despre atacurile planificate împotriva oficialilor guvernamentali ucraineni.

Președintele Zelensky a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat în ultima săptămână, a aflat The Times. Două grupe de asasini diferite au fost trimise pentru a-l ucide pe președintele ucrainean: mercenari ai grupului Wagner susținut de Kremlin și forțele speciale cecene. Ambele au fost zădărnicite de elemente care se opun războiului din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Mercenarii Wagner din Kiev au suferit pierderi în timpul încercărilor lor și se spune că ar fi fost șocați de cât de exact și-au anticipat ucrainenii mișcările. O sursă apropiată grupului a spus că este „îngrijorător” cât de bine informată pare să fie echipa de securitate a lui Zelensky.

Sâmbătă, un atentat asupra vieții lui Zelensky a fost dejucat la periferia Kievului. Oficialii ucraineni de securitate au spus că un grup de asasini ceceni a fost „eliminat” înainte de a desfășura atacul.

„Pot spune că am primit informații de la oficiali [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei la televiziunea ucraineană, potrivit Times. Raportul afirmă că Grupul Wagner, o forță mercenară paramilitară susținută de Rusia, s-a aflat în spatele a două dintre încercările care, probabil, ar permite Rusiei să nege implicarea dacă grupul a reușit să-l ucidă pe Zelenski.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău