Putin a înțeles că nu poate câștiga! Dar acum e și mai periculos

08 Feb. 2023, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2023, 17:51 // Actual //  bani.md

Eforturile de război ale Rusiei și pierderile uriașe de pe front în aproape un an de război l-au făcut pe Vladimir Putin să adopte o schimbare de atitudine, dorind pacea. În acest sens, președintele rus a făcut primul pas pentru a declanșa negocieri de pace cu Ucraina. Doar că o pace ar însemna înghețarea conflictului și reluarea sa atunci când Rusia se va reface.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare (NSDC) din Ucraina, a vorbit despre semnele care arată că liderul de la Kremlin a înțeles în sfârșit că nu are șanse de a câștiga războiul. Putin și-a constituit un grup care să încerce să negocieze cu Kievul, prin intermediari, alte țări ce pot avea legături cu ambele părți aflate în conflict.

Oleksii Danilov a evidențiat că Putin consideră Brazilia drept unul dintre posibilii intermediari pentru demararea unor posibile discuții de pace.

„Putin dă ordine să asedieze total regiunile Lugansk și Donețk. Nu există niciun secret în spate. Mai mult, acum ei au început să realizeze că, cu siguranță, nu sunt capabili să atingă acele obiective de ocupare a țării noastre pe care și le-au propus anterior. Acesta este motivul pentru care astăzi cerșesc. Ei implică un întreg grup de intermediari”, a explicat Danilov.

Potrivit acestuia, în prezent, Rusia face eforturi uriașe cu grupuri separate pentru a le înclina spre negocieri, iar Brazilia și alte state sunt văzute ca intermediari care pot aduce pacea între Rusia și Ucraina.

Danilov a mai spus că Ucraina are patru condiții pentru a lua în considerare o posibilă negociere cu rușii, și anume retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate temporar, revendicarea răspunderii la un tribunal pentru toți civilii uciși în război, garanții de securitate pentru Ucraina și responsabilitate.

În ciuda ideilor promovate de Putin, cum că Rusia dorește pacea însă inamicul refuză orice negocieri, Ucraina se așteaptă la o ofensivă și mai mare în primăvară, care ar putea viza părțile de est și de sud ale țării.

Oleksii Reznikov a declarat săptămâna trecută presei franceze că se așteaptă ca Rusia să trimită cel puțin 500.000 de militari în atacul preconizat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ