Modul de formare a prețului și cum a decis Gazprom să crească artificial prețul gazului pe piețele internaționale este inexplicabil. Este pentru prima dată când prețul la metan este mai mare vara decât pe timp de iarnă. Este un tarif mare, dar vom vedea în continuare comportamentul celor de la Gazprom. Am spus-o de mai multe ori că nu este corect să ne pună în situația ca la data de 20 a fiecărei luni să decidă sistarea sau limitarea volumelor la gaz, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu la emisiunea „Cabinetul din umbră”
Întrebat de ce Maia Sandu nu merge la Moscova să negocieze un contract mai bun la gaz. Spânu a spus „că același lucru a încercat Bulgăria, Germania, Finlanda, Polonia și Italia. Credeți că dacă vom merge de zece ori acolo lucrurile se vor schimba”.
„Dacă merg eu sau Maia Sandu lucrurile s-ar schimba dacă ar fi anumite cedări. Vreau să întreb cât de gata suntem să facem anumite cedări. Am sentimentul că acum este adevărata luptă pentru independență. Da este o iarnă complicată, țara a fost adusă în situația asta – nepregătită. Suntem unica țară dependentă de un singur furnizor de gaz și energie electrică. Nu mai știu nicio țară”, a punctat Spînu.
Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare. Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.
Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!