Mișcări tectonice la Moldtelecom! Un reprezentat al diasporei vrea să revoluționeze compania

05 Aug. 2022, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Vlad Nanu reprezentant al diasporei a fost desemnat membru al Consiliului societății Moldtelecom, fiind ales la Adunarea generală a acționarilor, întrunită pe 4 august. La ședință a fost desemnată o componență nouă, din 7 membri, față de 5 membri în trecut, anunță Agenția Proprietății Publice.

Vlad Nanu, directorul și fondatorul companiei de servicii software Amdaris, stabilit de 15 ani în Marea Britanie. Nanu a activat anterior în IT și în Republica Moldova, după care doi ani în Statele Unite ale Americii.

„Vlad Nanu este un spărgător de gheață. Are o experiență impresionantă pe care vrem s-o punem în valoare. În conversații cu mai multe persoane din diaspora cu experiență în Vest am dedus că ele vor să se implice și au o viziune de dezvoltare a întreprinderilor de stat pentru ajustarea proceselor de afaceri și sporirea competitivității pe piață locală și chiar internațională”, a spus Eugeniu Cozonac, directorul APP.

La rândul său, directorul și fondatorul Amdaris, Vlad Nanu, a afirmat: „Am idei noi pentru Moldtelecom, nu pur și simplu ca această companie să supraviețuiască, ea trebuie dezvoltată. În afaceri nu există limite, inclusiv regionale, asta m-am convins pe cont propriu”.

Statul deține pachetul integral de acțiuni la Moldtelecom, iar directorul interimar, Alexandru Ciubuc, numit în noiembrie 2021, la fel a revenit în țară din diaspora.

De-a lungul existenței sale Moldtelecom a fost controlat de partidele care s-au perindat la guvernare fără a beneficia de o independență managerială. Din anul 2009 și până în vara anului 2019 întreprinderea a fost condusă de șefi afiliați Partidului Democrat care gestiona fluxurile financiare de le Moldtelecom. În anul 2019 s-a constat că operatorul de telefonie a achitat unei companii elvețiene aproximativ 5,7 mil. de euro pentru servicii existente doar pe hârtie.

În era tehnologiilor, Moldtelecom a încercat să fie în pas cu timpul. În anul 2001 în premieră a oferit internet prin cablu, iar în anul 2007 a devenit al treilea operator de telefonie mobilă din țară .

Cu o cotă de 9% din piață este cu mult în urma celorlalți doi operatori, Orange și Moldcell, în schimb îi revine 60% din accesul internetului în bandă largă și practic monopolist în livrarea serviciilor de telefonie fixă.

Experții susțin că privatizarea companiei a fost ratată în perioada de glorie a telefoniei fixe, la începutul anilor 2000. Acum când telefonia fixă și-a pierdut din actualitate, Moldtelecom se devalorizează de la o zi la alta. Soluția ar fi accentul pe noile tehnologii și servicii și o autonomie economică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău