Putin se confruntă cu o altă criză gravă în țară: Asta împinge Rusia spre ”punctul de rupere”

27 Ian. 2024, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2024, 10:14 // Actual //  bani.md

Dacă până acum, timp de 700 de zile de când a început invazia Ucrainei, Vladimir Putin a ținut în frâu populația țării prin mașina sa de propagandă și dezinformare, iată că acum lucrurile îi pot scăpa de sub control. O altă criză majoră lovește Rusia, iar liderul de la Kremlin se confruntă cu o situație explozivă, ce împinge Rusia spre ”punctul de rupere”, din cauza întreruperilor de curent tot mai dese și la lipsa încălzirii locuințelor din diverse regiuni.

Putin, care caută un alt mandat de președinte la alegerile din martie 2024, se confruntă cu reacții negative din cauza degradării vieții populației din Rusia, potrivit Newsweek.

„Putin se confruntă cu o altă criză gravă din cauza dezastrului încălzirii populației, în curs” care împinge Rusia spre „punctul de rupere”, a declarat consilierul politic Jason Jay Smart.

„Au existat estimări că, probabil, mii de civili ruși au murit înghețați”, a spus Smart. „În mod incredibil, geneza acestei crize, așa cum a spus astăzi un raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit, este că Kremlinul a împins guvernatorii regionali din Rusia să facă reduceri de infrastructură, de la începutul anului 2022, pentru a ajuta la finanțarea războiului Rusiei din Ucraina.”

„Acesta este un alt semn că Rusia devine din ce în ce mai instabilă și se apropie de punctul de rupere”, a adăugat el.

Întreruperile au lăsat aproximativ 25% dintre locuitorii Moscovei fără căldură pe vremea de iarnă brutală de la începutul acestei luni, în timp ce un ofițer al Marinei Ruse în vârstă de 60 de ani ar fi murit înghețat în casa sa de lângă Sankt Petersburg, după ce și-a pierdut puterea pe 3 ianuarie.

O actualizare a informațiilor Ministerului Britanic postată joi pe X, fostul Twitter, a sugerat că întreruperile s-au datorat războiului din Ucraina, utilizând fonduri care altfel ar fi fost folosite pentru a menține o infrastructură de utilități îmbătrânită.

„În ultimele luni, au existat defecțiuni de încălzire în 16 locații din Rusia”, se arată în actualizarea britanică. „Aceste defecțiuni în mijlocul temperaturilor sub îngheț sunt o extindere a unei probleme existente care a afectat orașele rusești de zeci de ani, dar probabil că a devenit mai acute din cauza politicilor rusești în timpul războiului”.
„Rusia a prioritizat în mod obișnuit cheltuielile militare față de reinvestirea în infrastructura publică generală”. „În plus, mobilizarea a dus probabil la o lipsă de forță de muncă în toate industriile, inclusiv ingineri specializați și instalatori.”

Ministerul a continuat spunând că Putin i-a cerut ministrului rus pentru Situații de Urgență, Aleksandr Kurenkov, să rezolve problema, numind-o „o preocupare esențială pentru Putin înainte de viitoarele alegeri prezidențiale din Rusia”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!