Raportul anual al Departamentului de Stat. Moldova are probleme cu corupția, cenzura și munca la negru

22 Mart. 2023, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2023, 11:34 // Actual //  Lupu Eduard

Departamentul de Stat american a publicat raportul anual pentru 2022 privind situaţia drepturilor omului în lume. Referitor la Republica Moldova, se constată persistenţa unor probleme legate de corupţie și cenzură.

Legea prevede sancțiuni penale pentru corupția oficială, iar guvernul, în general, nu a implementat legea în mod eficient. Guvernul a luat măsuri pentru combaterea corupției și creșterea independenței sistemului judiciar și a capacității agențiilor anticorupție. În ciuda unor îmbunătățiri, corupția a rămas o problemă serioasă. Au existat numeroase rapoarte de corupție guvernamentală. Corupția în sistemul judiciar și în alte structuri ale statului a fost larg răspândită. Guvernul, inclusiv parlamentul, a continuat să acorde prioritate reformei judiciare și eforturilor de combatere a corupției, inclusiv prin eliminarea obstacolelor legislative pentru confiscarea bunurilor nejustificate dobândite prin mijloace ilicite și desfășurarea de procese în lipsă pentru persoanele acuzate de corupție, creșterea transparenței, urmărirea recuperării activelor și urmărirea penală a foștilor corupți. oficiali și oligarhi și punerea în aplicare a verificării organelor de supraveghere judiciară și de procurori.

Totodată, legea prevede libertatea de exprimare, inclusiv pentru membrii presei și alte mass-media, și permite persoanelor să critice guvernul sau să discute chestiuni de interes public. Restricțiile se aplică numai în cazurile în care o astfel de discuție reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, integrității teritoriale, ordinii publice sau siguranței. Autoritățile nu au respectat întotdeauna libertatea de exprimare a presei. Unii jurnaliști au fost supuși hărțuirii, intimidării și proceselor frecvente.

O economie informală înfloritoare a reprezentat o parte semnificativă a activității economice a țării. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, 30,9% din totalul populației ocupate avea un loc de muncă informal. Potrivit Biroului Național de Statistică, munca informală/nedeclarată a constituit 6,8% în trimestrul al treilea din 2022, față de 8% în trimestrul al treilea din 2021. Lucrătorii din economia informală nu aveau aceleași protecții legale cu achitarea salariilor și prevederile de securitate și sănătate în muncă în calitate de angajați din sectorul formal.

Codul muncii impune contracte de muncă pentru angajare, dar guvernul nu a avut un mecanism eficient de monitorizare a conformității. Potrivit Biroului Național de Statistică, 67,7% din toți lucrătorii angajați informal lucrau în sectorul agricol în trimestrul al treilea al anului. În sectorul agricol, aproximativ 63 la sută dintre muncitori erau angajați informal, conform Confederației Naționale a Sindicatelor.

Raportul privind drepturile omului, pe care Departamentul de Stat al SUA îl realizează de aproape 50 de ani, cuprinde rapoarte de ţară privind practicile în domeniu, acoperind drepturile individuale, civile, politice şi ale muncitorilor recunoscute la nivel internaţional, aşa cum sunt prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în alte acorduri internaţionale. Departamentul de Stat al SUA prezintă Congresului rapoarte despre toate ţările care primesc asistenţă şi toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2024, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2024, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova se clasează pe locul nouă în lume în rândul țărilor cu cel mai ieftin internet fix, potrivit unui nou raport global. Utilizatorii din Moldova plătesc în medie 9,19 USD pe lună pentru serviciile de internet, o sumă considerabil mai mică decât în multe alte țări, arată datele cable.uk.

Deși costul internetului în Moldova este mai mare decât în Ucraina (7,35 USD) și România (8,6 USD), este totuși mai mic decât în Bulgaria (10,47 USD) și Turcia (10,95 USD).

Topul țărilor cu cel mai scump internet fix:
– Insulele Solomon: 457,84 USD pe lună
– Burundi: 304,57 USD
– Insulele Turks și Caicos: 212 USD
– Insulele Virgine Britanice: 189 USD
– Bermude: 185 USD

Aceste prețuri ridicate se datorează în principal dificultăților de instalare a infrastructurii în zonele insulare și izolate.

Topul țărilor cu cel mai ieftin internet fix:
– Sudan: 2,4 USD pe lună
– Argentina: 5,17 USD
– Belarus: 7,03 USD
– Ucraina: 7,35 USD
– Egipt: 8,31 USD

Costul internetului în alte țări:
– Vietnam: 8,7 USD
– Croația: 21,9 USD
– Muntenegru: 25 USD
– Italia: 30,9 USD
– Spania: 31,9 USD
– Slovenia: 40,3 USD
– SUA: 65 USD
– Norvegia: 80,2 USD
– Emiratele Arabe Unite: 142,6 USD

Clasamentul demonstrează că, deși Moldova nu are cel mai ieftin internet fix din lume, costul rămâne semnificativ accesibil în comparație cu multe alte state. Accesul la internet rapid și la prețuri reduse continuă să fie un avantaj competitiv important pentru țară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău