Război energetic NATO-Rusia. Restricţionarea gazului şi petrolului din Rusia va duce la scumpiri. Moldova prinsă în menghinea

09 Mart. 2022, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mart. 2022, 10:36 // Actual //  bani.md

SUA, Marea Britanie şi UE au anunţat că vor restricţiona importurile de petrol din Rusia. Măsura a venit după ce Rusia a avertizat că ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către ţările europene dacă vor continua sancţiunile.

Preşedinţia Statelor Unite a anunţat interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia după ce Ucraina a cerut extinderea sancţiunilor. Regatul Unit urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârşitul anului, iar UE îşi reduce importurile cu două treimi.

Guvernul Marii Britanii spune că acest lucru le oferă suficient timp pentru a găsi surse alternative de energie. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că renunţarea la petrolul rusesc ar duce la „consecinţe catastrofale pentru piaţa globală”, transmite BBC.

Preţurile petrolului şi gazelor au crescut deja brusc şi ar putea creşte şi mai mult dacă Rusia va opri exporturile.

Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA şi Arabia Saudită.

Din aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe care îi exportă în fiecare zi, mai mult de jumătate din aceştia merg către Europa. SUA sunt mai puţin dependente, aproximativ 3% din petrol  importat provenind din Rusia în 2020.

Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Dacă furnizarea de gaz ar înceta, Italia şi Germania ar fi deosebit de vulnerabile.

Europa ar putea apela la exportatorii de gaze existenţi, cum ar fi Qatar – sau Algeria şi Nigeria, dar există obstacole practice pentru extinderea rapidă a producţiei.

Rusia furnizează doar aproximativ 5% din livrările de gaze ale Regatului Unit, iar SUA nu importă deloc gaz rusesc.

Cu toate acestea, preţurile din Marea Britanie şi SUA sunt încă în creştere semnificativă din cauza efectului secundar al penuriei de aprovizionare.

Grupul de reflecţie Bruegel prezice că, dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci Europa ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat din SUA.

„Implementarea surselor regenerabile necesită timp, aşa că, pe termen scurt, aceasta nu este o soluţie”, spune analistul de cercetare Simone Tagliapietra.

„Deci, pentru iarna viitoare – ceea ce poate face diferenţa este schimbarea combustibilului, cum ar fi deschiderea centralelor electrice pe cărbune, aşa cum intenţionează să facă Italia şi Germania în caz de urgenţă”.

Consumatorii se vor confrunta cu o creştere a facturilor la energie şi la combustibil ca urmare a acestui război.

În Marea Britanie, facturile de energie ale gospodăriilor au fost ţinute sub control prin plafonarea preţului energiei.

În republica Moldova valul scumpirilor la carburanți se vede la panoul benzinăriilor. În fiecare zi atinge noi recorduri. Un litru de benzină a ajuns să coste 25,69 lei, iar motorina – 23,11 lei.

În ceea ce privește prețul la gaz, spotul a depășit săptămâna aceasta 3000 USD pentru mia de metri cubi. Or, formula de calcul pentru Republica Moldova este de 70% spot în perioada caldă a anului și 30% cotațiile la petrol, iar în perioada de iarnă e invers. Urmare a prețului în ascensiunea a prețului la gaz nu este exclus ca tarifele pentru populație să mai crească. În prezent, metrul cub de gaz este de 15,18 lei, însă autoritățile compensează primii 150 de metri cubi.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ