Războiul lui Putin lovește masiv Rusia: Afacerile Moscovei, prăbușire dramatică

20 Dec. 2022, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2022, 06:15 // Actual //  Lupu Eduard

La aproape 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin și după ce Statele Unite și Europa au impus pachete de sancțiuni împotriva regimului Kremlinului, peste 1.200 de firme occidentale au părăsit Rusia.

Acum se constată că Bursa de la Moscova care tranzacționează acțiuni s-a prăbușit, cea mai mare scădere din lume.

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a făcut ca acțiunile rusești să scadă începând din februarie 2022, iar indicele bursier RTS de la Moscova, denominat în dolari, a scăzut în acest an cu 35%, fiind cel mai slab indicator de referință la nivel global, dintre cei 92 din întreaga lume, potrivit Bloomberg.
Acțiunile rusești au fost excluse din benchmark-urile globale, iar fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc acțiunile țării au fost fie înghețate, fie închise. Investitorii locali nu au reușit să salveze piața internă de la declinul ei indus de război, chiar dacă majoritatea străinilor încă au interzis să vândă acțiunile locale pe care le dețin.

Indicele MOEX Rusia de la Bursa din Moscova, evaluat în ruble, a scăzut cu 44%, pe drumul spre către cea mai abruptă scădere anuală din 2008. Odată cu creșterea tensiunii războiului, s-ar putea aștepta la și mai multe pierderi.

„Acțiunile rusești reflectă o perspectivă sumbră, deoarece sancțiunile occidentale încep să afecteze economia națională”, a declarat Piotr Matys, analist valutar senior la InTouch Capital Markets Ltd.

„Perspectiva unei scăderi globale în următoarele câteva trimestre nu este de bun augur pentru petrolul rusesc, mai ales în momentul în care Uniunea Europeană este pe deplin angajată să-și reducă dependența de mărfurile rusești”, a spus expertul.

UE și G-7 au convenit să interzică companiilor occidentale să ofere servicii cheie, inclusiv asigurări, navelor care transportă țiței rusesc, dacă acesta a fost achiziționat peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril.

Stocurile de petrol rusesc au fost, de asemenea, afectate de prețurile volatile ale țițeiului Brent de referință, scăzând cu aproximativ 40% față de cel mai mare nivel din martie 2022.

Lukoil și Gazprom, cei mai importanți membri ai indicelui MOEX, au scăzut cu 30% și, respectiv, 53% în acest an. Între timp, cel mai mare creditor cotat, Sberbank of Russia, a scăzut cu 54%, deoarece sancțiunile internaționale au afectat totul, de la capacitatea Rusiei de a accesa rezervele valutare la sistemul de transferuri bancare SWIFT.

Joi, 15 decembrie 2022, statele membre ale UE au ajuns la un acord privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează noi bănci și oficiali, precum și accesul țării la drone.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea prestării serviciilor agricole publice, stimularea creșterii orientate spre piață și asigurarea, în același timp, a mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente, potrivit unui comunicat al instituțiței financiare.

Proiectul va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”.

Pe lângă obiectivele menționate mai sus, Proiectul AGGRI va contribui la îmbunătățirea sistemelor esențiale de elaborare și implementare a politicilor, de monitorizare și evaluare a cheltuielilor publice. De asemenea, proiectul prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău