Furie la Kremlin, după plafonarea prețului la gaz – 180 de euro, decizia UE

20 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2022, 10:04 // Actual //  Lupu Eduard

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit să impună un plafon pentru prețul gazelor naturale, care va fi aplicat dacă prețurile de referință ale gazelor naturale vor crește la 180 de euro pe megawat-oră, potrivit unor oficiali și unui document citat de Reuters. Plafonul poate fi activat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor din afara bursei de energie, se arată în document.

Plafonarea prețurilor la gaze va intra în vigoare dacă prețurile TTF depășesc 180 euro/MWh timp de trei zile. Acordul a fost precedat de săptămâni de discuții asupra unei măsuri care a divizat UE, pe fondul crizei energetice.

Prețul la nivelul de 180 de euro este mult mai mic decât propunerea anterioară pentru un plafon de 275 de euro/MWh pe care Comisia Europeană a depus-o luna trecută.

Liderii UE le-au cerut săptămâna trecută miniștrilor să-și rezolve divergențele și să aprobe un plafon astăzi, luni, în încercarea de a finaliza o măsură pe care țările o discută de luni de zile.

„Ne apropiem de acord”, declarase luni dimineața comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson. „Desigur, este nevoie de un spirit de compromis foarte puternic din partea tuturor”, a adăugat ea, la venirea la reuniunea miniștrilor energiei din UE desfășurată la Bruxelles.

 Întâlnire cu ușile închise între Grecia, Belgia, Italia și Polonia

O întâlnire cu ușile închise între cele patru țări care se află în fruntea demersului pentru impunerea unui plafon realist pentru prețurile gazelor naturale de către UE a fost organizată aseară, potrivit unor surse ale Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, la inițiativa ministrului grec al energiei, Kostas Skrekas.

La întâlnire au participat miniștrii energiei din Grecia, Belgia, Italia și Polonia, iar subiectul întâlnirii a fost poziția pe care o vor adopta în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei de luni.

Germania, Olanda și Austria se numără printre țările care se tem că plafonul ar putea perturba piețele energetice ale Europei și ar putea direcționa transporturile de gaz atât de necesare în afara UE. Blocul acestor țări au solicitat reglementări mai stricte, cum ar fi suspendarea automată a plafonului dacă plafonarea produce consecințe negative, notează kathimerini.gr

 Rusia: plafonarea prețurilor la gaze este ”inacceptabilă”

Kremlinul a calificat drept „inacceptabilă” plafonarea prețului angro la gazele naturale, plafonare aprobată astăzi de miniștrii energiei din statele membre UE.

„Aceasta este o încălcare a procedurii pieței de a stabili prețurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor rusești de presă. „Orice referire la „plafon” (pentru prețuri) este inacceptabilă”, a adăugat el, potrivit kathimerini.gr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău