Războiul pe care îl duc americanii: Inflaţia a crescut în mai la 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

10 Iun. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2022, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Creşterea preţurilor de consum din SUA şi-a reluat creşterea rapidă în luna mai, accelerând cu 1% pe parcursul lunii, în condiţiile în care creşterea inflaţiei în sectorul serviciilor a adăugat urgenţă planurilor Rezervei Federale de a înăspri agresiv politica monetară.

Creşterea lunară a indicelui preţurilor de consum, publicată vineri de Biroul de Statistică a Muncii, a fost semnificativ mai rapidă decât creşterea de 0,3% înregistrată în aprilie şi peste aşteptările economiştilor pentru o creştere de 0,7%.

În acest ritm, ritmul de la an la an s-a intensificat la 8,6%, cel mai ridicat nivel din decembrie 1981. Economiştii au declarat anterior că inflaţia anuală globală ar trebui să înceapă să se retragă pe măsură ce începe să depăşească nivelurile foarte ridicate înregistrate anul trecut, însă recenta creştere a preţurilor a sfidat până acum această tendinţă.

Odată ce elementele volatile, cum ar fi alimentele şi energia, sunt scoase din calcul, IPC „de bază” a crescut cu 0,6%, menţinând acelaşi ritm ca în luna precedentă. Cu toate acestea, rata anuală s-a temperat uşor, ajungând la 6%, comparativ cu ritmul de 6,2% din aprilie.

Inflaţia serviciilor, exceptând cheltuielile cu energia, a crescut cu 0,6% în cursul lunii şi este în creştere cu 5,2% pe an.

Bursa de la New York a scăzut instantaneu, indicele Dow scăzând cu 2,35%, în timp ce S&P 500 a înregistrat un declin de 2,60%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău