Reformele din sănătate ale ministrei Nemerenco, praf în ochii populației! O rezidentă le-a făcut praf

21 Nov. 2023, 11:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 11:51 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare amplă pe platforma Facebook, rezidenta în medicină Alina Istrate a adus în atenție o serie de provocări și dezamăgiri cu care se confruntă tinerii specialiști în domeniul medical din Republica Moldova. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea față de diverse aspecte precum discriminarea de gen, presiunea din partea profesorilor, corupția, condițiile de studiu și muncă precare și o serie de practici nedrepte din sistemul medical.

Printre problemele semnalate se numără discriminarea de gen, ponegreală de la profesori, corupție, nepăsare, hărțuire, și presiunea constantă care duce la burnout. Alina Istrate a criticat și condițiile de studiu precare, precum lecțiile în holurile spitalelor și vestiarele în cazangerie.

„Puteți să organizați proiecte, conferințe, ateliere bine sponsorizate, atât timp cât studenții fac lecții în holurile spitalelor și cu vestiarul în cazangerie! Puteți să motivați cu salarii și majorări, însă până când salariu unui medic nu va depăși salariu unui lucrător la zi, nu avem cu ce ne lăuda. Puteți oferi un loc de muncă și studii unui rezident, însă fără a pune accent și a crea condiții de a studia specialitatea, nu doar scrierea de fișe medicale, de zilnice și gărzi NEPLĂTITE!”, a punctat rezidenta.

Rezidenta spune că rare ar vrea să menționez și despre locurile de rezidențiat care sunt foarte ,,cinstite” și (ne)corupte, când la unele specialități se oferă doar trei locuri, dar pe parcurs se mai nasc patru locuri (evident pentru stele). La fel să menționez și despre ceea că nu poți figura de două ori în borderouri de rezidențiat și dacă nu dă doamne nu te-ai regăsit în specialitatea ta atunci taci și acceptă, și mergi mai departe..

.. și despre transferurile care la muritorii de rând se refuză, dar la fiicele și feciorii de oameni mari se acceptă! Am uitat să punctez despre sumele cerute pentru transfer!

„Despre necesitatea să-ți iai un an academic din motive medicale în perioada studiilor de rezidențiat, dar trebuie să treci zeci de comisii medicale.. sau altă variantă sugerată: ,,mai bine menționezi că ești sărac în cerere și că ai nevoie să pleci peste hotare pentru a face bani, altfel cererea ta nu este acceptată”. Despre locurile de muncă rezervate încă din perioada studenției (sfat pentru studenți). Despre cum ți se dă un loc de muncă după cei trei ani de rezidențiat, în baza contractului trilateral, care la momentul semnării nu este completat și semnat (nici măcar nu îți dau o copie a contractului) și ulterior când mergi să te angajezi ,,după așa numita ,,repartizare”, îți spune că noi nu avem nevoie de medici alergologi, ce să facem cu voi, totul este ocupat”, mai spune Alina Istrate.

Rezidenta se întreabă retoric. Pentru ce au mai fost scoase aceste locuri de muncă? Cum credeți că ne simțim noi când auzim așa cuvinte din prima zi? Care-i sensul obligării de a lucra acești 3 ani în folosul statului? Motivați tinerii specialiști cu suma unică de 120.000 lei pentru a pleca în zonele rurale, inclusiv în suburbiile mun. Chișinău și Bălți, dar pe cei rămași în orașe cu ce-i motivați? Credeți că sunt mai bogați, fac mai mulți bani, nu achită chirie, oare nu constituie acest fapt o descriminare?

„În timpul repartizării pe loc de muncă, doamna Ministru a menționat că sunt oameni care fac naveta Bruxelles – Paris săptămânal, mă scuzați dar mai bun exemplu pentru a ne motiva nu s-a găsit (naveta Chișinău-Basarabeasca nu sună așa promițător). Sunt sigură că cei ce fac naveta peste hotare, nu merg să facă focul în sobe și să-și aducă apă de la fântână. Da, probabil este un iz de pesimism și mai multă dezamăgire în cuvintele mele, însă realitatea este cu totul alta. Eu doar vreau ca să nu ne ascundem după deget, să nu ne amăgim și să spunem că: da, este rău, este dezamăgitor, nu este ideal, se produc mici schimbări, dar sistemul medical este DEFECT! Investești 9 ani din viața ta, care nu au fost ușori (doar cei trecuți prin medicină vor înțelege), pentru ca în final să nu știi unde s-o apuci… Acest text nu duce un mesaj de atac politic, scriu asta pentru că așa mereu a fost, spre a motiva pe toți ce fac parte din sistemul medical să iasă și să vorbească, doar toți știm cât de inhibați suntem, cât de fricoși (că nu dă doamne să ne demoleze zona de confort și să ne afecteze într-un oarecare mod)”, ăși încheia postarea rezidenta Alina Istrate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău