Anvelope de iarnă vs. all-season: Care sunt cele mai bune pentru sezonul rece?

21 Nov. 2023, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 10:18 // Actual //  Lupu Eduard

Descoperă care sunt avantajele și dezavantajele anvelopelor de iarnă și ale celor all-season și cum să faci cea mai bună alegere pentru siguranța ta pe drumurile de iarnă. Cum sezonul rece își intră în drepturi, alegerea anvelopelor potrivite pentru mașina ta devine crucială. Anvelope de iarnă și cele all-season sunt două opțiuni comune, dar care sunt diferențele dintre ele?

Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a oferi aderență maximă în condiții de zăpadă, gheață și temperaturi scăzute. Acestea au un amestec special de cauciuc care rămâne flexibil la temperaturi joase și caneluri mai adânci pentru a dispersa zăpada și apa. Pe de altă parte, anvelopele all-season sunt percepute ca un compromis între anvelopele de vară și cele de iarnă, oferind performanțe decente în toate condițiile meteorologice, dar fără a excela în niciuna. Când vine vorba despre siguranță, o gamă largă de anvelope de iarnă este disponibilă pentru toate preferințele.

Cum să alegi cele mai bune anvelope pentru siguranță pe drumurile de iarnă. Indicele de sarcină

Alegerea anvelopelor de iarnă potrivite depinde de mai mulți factori, inclusiv modelul mașinii, stilul de condus și condițiile climatice locale. Este important să te asiguri că anvelopele au suficientă adâncime a canelurilor pentru a permite evacuarea eficientă a apei, noroiului și a zăpezii. Indicele de sarcină a anvelopei este un factor crucial în alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul tău.

Indicele de sarcină al unei anvelope indică capacitatea maximă de greutate pe care o poate suporta. Este un detaliu important, reflectând siguranța și performanța vehiculului. Alegerea corectă asigură stabilitate și durabilitate pe drum. Indicele de sarcină se regăsește pe flancul anvelopei, alături de alte specificații, cum ar fi dimensiunea și indicele de viteză. Un exemplu de format pentru indicele de sarcină pe o anvelopă ar putea fi „225/50R17 94W”.

În acest caz, „94” reprezintă indicele de sarcină, indicând că anvelopa poate suporta până la 670 kg. Indicele de sarcină al anvelopei, precum „94” în exemplul „225/50R17 94W”, nu este calculat direct printr-o formulă. Valoarea se referă la un standard stabilit într-un tabel de corespondență. Acest tabel asociază fiecărui indice un anumit greutate maximă pe care anvelopa o poate suporta în condiții de siguranță. Pentru indicele 94, tabelul stabilește că greutatea maximă suportată este de 670 kg. Aceste informații sunt standardizate și pot fi găsite în documentații tehnice ale producătorilor de anvelope.

De asemenea, pot fi consultate platforme online dedicate anvelopelor și siguranței rutiere. Anvelopele reșapate pot fi o opțiune mai economică, dar este esențial să verifici calitatea resapării și adâncimea rămăsă a canelurilor. Atenția la detaliile de fabricație și la testele de performanță efectuate de producători poate contribui semnificativ la o decizie bine informată. În concluzie, alegerea între anvelopele de iarnă și cele all-season depinde de specificul condițiilor de drum și de preferințele personale. Fiecare tip de anvelopă vine cu avantajele și dezavantajele sale, iar înțelegerea acestora este cheia pentru o alegere corectă și sigură.

Utilitatea anvelopelor de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru conducătorii auto care se confruntă cu condiții meteorologice severe în timpul sezonului rece. Alegerea anvelopelor de iarnă de calitate premium în funcție de nevoile specifice ale mașinii tale este esențială pentru siguranță. În a alege anvelopele potrivite, este important să considerăm atât condițiile de drum, cât și specificațiile tehnice ale anvelopei.

Un set nou de anvelope de iarnă poate face diferența în a asigura o călătorie sigură și confortabilă pe timp de iarnă. Când vine vorba de alegerea anvelopelor, o calitate superioară înseamnă o durată de viață mai lungă și o performanță constantă. Alegeți anvelope de iarnă care oferă și o aderență excelentă, și o durabilitate sporită pentru a face față provocărilor sezonului rece.

Specificul lor constă în compoziția adaptată pentru temperaturi scăzute. Spre deosebire de anvelopele standard sau all-season, cele de iarnă sunt fabricate dintr-un amestec de cauciuc care își păstrează flexibilitatea chiar și la temperaturi foarte joase. Compoziția anvelopelor de iarnă include aditivi speciali, cum ar fi siliciu, care ajută la menținerea elasticității cauciucului în condiții de frig, la temperaturi sub 8°C.

De asemenea, structura lor are un rol important – canelurile sunt mai largi și mai adânci, comparativ cu anvelopele all-season, permițând astfel o evacuare mai eficientă a apei și a zăpezii topite. Acest aspect previne fenomenul de acvaplanare și îmbunătățește tracțiunea. Pe lângă acestea, anvelopele de iarnă au un număr mai mare de lamele (mici crestături în blocurile de rulare). Acestea se deschid la contactul cu suprafața drumului, creând un efect de „agățare”, sporind astfel aderența pe suprafețe alunecoase.

Comparativ cu anvelopele all-season, cele de iarnă au o durată de viață mai lungă în condițiile potrivite de utilizare – adică în lunile reci. Folosirea lor în afara sezonului rece nu este recomandată, deoarece temperaturile ridicate pot accelera uzura și pot compromite performanțele.

Anvelopele All-Season și Durata lor de Viață

Deși anvelopele all-season sunt promovate ca o soluție „universală”, acestea tind să se tocească mai repede decât anvelopele specializate. Acest fapt se datorează compromisurilor făcute în designul lor pentru a se adapta la o gamă largă de condiții. Sunt construite pentru a oferi performanțe rezonabile atât în timpul verii, cât și iarna, însă nu excelează în niciun anotimp. Utilizarea lor pe termen lung, în condiții variate, poate duce la o uzură mai rapidă. Implicit, se ajunge la necesitatea înlocuirii mai frecvente.

Pentru locuitorii din mediul urban, care se deplasează rar și pe distanțe scurte, anvelopele all-season pot fi o opțiune practică. Aceste anvelope sunt adecvate pentru condițiile meteo moderate și pentru conducerea în oraș, unde vitezele sunt reduse și distanțele scurte. În astfel de scenarii, avantajul principal este comoditatea de a nu schimba anvelopele odată cu schimbarea sezoanelor. Pentru cei care călătoresc frecvent pe distanțe lungi, în zone cu ierni aspre, anvelopele de iarnă sunt indispensabile.

Acestea asigură un nivel de siguranță și performanță pe care anvelopele all-season nu le pot oferi în condiții extreme de iarnă. Deși achiziția inițială și schimbarea sezonieră a anvelopelor poate părea costisitoare, beneficiile în termeni de siguranță și fiabilitate justifică această investiție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău