Băncile au realizat un profit enorm în zecele luni din 2023! Creditele scumpe le-au adus venituri uriașe

21 Nov. 2023, 10:55
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 10:55 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile din Republica Moldova au înregistrat un profit net în valoare totală de 3 miliarde 652,6 milioane de lei în perioada ianuarie-octombrie 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Acest rezultat reprezintă o creștere notabilă de 13,1%, echivalentă cu 421,7 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului 2022.

Potrivit informațiilor oferite de Banca Națională, toate cele 11 bănci din țară au înregistrat profit în primele zece luni ale anului în curs. Suma semnificativă de 3 miliarde 173 milioane de lei, reprezentând 86,9% din profitul net total, a revenit la patru bănci majore: Maib, Moldindconbank, OTP Bank și Victoriabank.

În detaliu, cele mai mari profituri nete înregistrate în perioada menționată au fost raportate de către următoarele bănci:

  1. maib: 1 miliard 065,38 milioane de lei (față de 963,3 milioane de lei în ianuarie-octombrie 2022)
  2. Moldindconbank: 827,26 milioane de lei (față de 871,17 milioane de lei)
  3. OTP Bank: 665,77 milioane de lei (față de 301,18 milioane de lei)
  4. Victoriabank: 614,58 milioane de lei (față de 536,57 milioane de lei)

Datele indică o performanță robustă a sectorului bancar din Republica Moldova în acest an, cu majoritatea băncilor raportând creșteri semnificative ale profitului net. Totodată, cinci dintre aceste instituții financiare și-au mărit volumul de profit comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, în timp ce alte șase bănci au înregistrat o ușoară scădere. Evoluția sectorului financiar este monitorizată cu atenție în contextul impactului său asupra economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău