Regele cerealelor poate sta liniștit! Consiliul Concurenței nu investighează monopolul din piață

03 Iul. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Consiliului Concurenței nu investighează monopolul pe piața cerealelor din Republica Moldova, a declarat în cadrul emisiunii „Moldova live” de la Exclusiv TV, Alexei Gherțescu, șeful Consiliului Concurenței

„Noi, la moment, nu avem investigații anume pe segmentul sau pe problema aceasta pe care se discută, dar anume, aceste discuții au fost și motivul de ce noi am spus că, iată, anul acesta, noi ne focusăm inclusiv și pe analiza acestei piețe”, a declarat Gherțescu. Acesta a subliniat că instituția va analiza piața produselor cerealiere și oleaginoase pentru a înțelege mai bine structura și nivelul de concentrare.

Piața cerealelor, în special a grâului și florii-soarelui, este considerată una extrem de concentrată, fiind dominată de grupul de companii Trans Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc. Jhashi, care deține aproximativ 60% din piața cerealelor, controlează și piața uleiului din Moldova prin intermediul fabricii de ulei Floarea Soarelui de la Bălți și alte facilități de producție și logistică.

Gherțescu a explicat că, pentru a iniția o investigație, Consiliul Concurenței are nevoie de probe concrete care să demonstreze existența unui monopol sau a unor practici anticoncurențiale. „Trebuie să vedem care este, în general, structura acestei piețe, cum se controlează tot lanțul de distribuție, de la producere până la export. Să vedem ce nivel de concentrare pe piață există și dacă aceste probleme sunt structurale și ar putea fi reglementate prin lege”, a adăugat el.

În plus, Gherțescu a menționat dificultatea de a primi plângeri detaliate și probe suficiente pentru a demara investigații. „Chiar și dacă primim unele plângeri sau solicitări, de obicei, în aceste plângeri sunt foarte puține informații care ne-ar permite să constatăm încălcări. Noi nu putem să venim și spunem, nu mai puneți prețurile la acest nivel. Trebuie să avem probe clare că există această înțelegere între companii”, a subliniat șeful Consiliului Concurenței.

De asemenea, el a precizat că legislația actuală nu oferă metodologii clare pentru stabilirea prețurilor excesive sau nerezonabile, ceea ce complică și mai mult intervenția autorităților în reglementarea pieței cerealelor și oleaginoaselor.

În concluzie, Consiliul Concurenței și-a propus să inițieze un studiu de piață pentru a analiza structura și funcționarea pieței cerealelor din Republica Moldova, iar în cazul în care vor fi identificate probleme structurale sau încălcări ale legii concurenței, să ia măsurile necesare.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața Republicii Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 20 octombrie 2024, moldovenii din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda, Suedia, Canada și Norvegia vor putea vot prin corespondență, dacă s-au înregistrat pentru această opțiune de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Persoanele care s-au înscris vor primi un plic, cu alte două plicuri în interior. Acestea vor conține informații despre adresa unde se vor expedia buletinele de vot, cu parafa că expedierile sunt preplătite.

„Va găsi trei plicuri depersonalizate. În aceste plicuri curate, alegătorul pune plicurile pe care le primește, pentru turul 1 la alegeri prezidențiale, turul doi la alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional. Respectiv, va recepționa și o instrucțiune, cum completează acest buletin.

Spre deosebire de votul în țară, peste hotare, cei care vot vota prin corespondență, vor completa buletinul de vot cu pixul. Plicurile care vin de la alegător trebuie să fie restituite până joi, înainte de ziua alegerilor. Plicurile recepționate după ziua de joi vor fi anulate”, a explicat într-un interviu acordat într-un interviu acordat grupului de presă Realitatea președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.

Buletinele de vot se vor transmite la secțiile amplasate la ambasadele Moldovei din SUA, Canada și Suedia. Pentru cele patru țări nordice, unde moldovenii își vor exercita dreptul de a alege prin corespondență, plicurile se vor transmite la misiunea diplomatică a țării noastre de la Stockholm.

Alegătorii sunt îndemnați să transmită cât mai rapid buletinele, după ce le recepționează, pentru a tergiversa subiectul. În același timp, ei sunt rugați să nu expedieze concomitent buletinele de vot pentru turul unu și doi al prezidențialelor.

„După turul întâi, cunoscând care sunt cei doi candidați care ies în turul doi, dacă ies în turul doi, după această trebuie să transmită plicul cu buletinul pentru turul doi al alegerilor. Și iarăși, acesta trebuie să ajungă până joi, înainte de ziua alegerilor”, a conchis Caraman.

În total, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1994 de moldoveni din cele șase state unde se pilotează alegerile prin poștă. Mai mult de jumătate dintre ei sunt din SUA – 1082, 582 din Canada, 134 din Norvegia, 93 din Suedia, 74 din Finlanda, și 26 din Islanda Conform șefei CEC, rezultatele votului prin corespondență se vor procesa concomitent cu numărarea buletinelor din urnele de vot.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău