REGULI DE BAZĂ: Cum să îți protejezi banii din cont de escrocii care te sună

02 Feb. 2024, 13:54
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Feb. 2024, 13:54 // Slider //  bani.md

Fraudele prin apel telefonic, numite ”vishing”, devin în ultima perioadă extrem de populare în Republica Moldova. Practic, săptămânal poliția anunță despre cazuri noi sau rețineri în așa scheme de înșelătorie, precum ”ruda implicată în accident”, iar rețelele de socializare sunt pline de istorii ale utilizatorilor, care povestesc că au fost contactați de așa-numiți ”polițiști” sau ”angajați ai băncii”.

Cum totuși să deosebești un apel telefonic, care îți poate goli contul în câteva minute? Moldindconbank ți-a pregătit o instrucțiune scurtă, care îți va proteja banii.

De obicei, escrocii încearcă să păcălească victima și să afle date personale, financiare sau de securitate pentru a retrage bani din cont. Pentru a câștiga încrederea, escrocul poate oferi informații elementare despre tine, pe care le poate găsi online, cum ar fi numele, prenumele și primele 4 cifre ale cardului, identice pentru toți deținătorii.

Ce poți face în cazul unui apel de la un număr suspect:

  1. Cel mai sigur ar fi să nu răspunzi, în special dacă ești apelat prin Viber, Telegram sau alte aplicații de mesagerie. ATENȚIE! Angajații băncii apelează doar de pe un număr staționar oficial.
  2. Ia datele de contact (numele, prenumele și numărul de telefon) al apelantului și spune-i că îl vei suna mai târziu, dacă ai răspuns la apel.
  3. Caută numărul de telefon al organizației de la care s-a prezentat apelantul și contacteaz-o direct. În cazul băncilor, numărul este indicat pe versoul cardului. Poliția poate fi apelată la 112.

Doina Portaru, șef adjunct al Departamentului business digital și carduri, Moldindconbank:

”Facem apel către întreaga societate, pentru a face o echipă comună împotriva escrocilor. În telefonul dumneavoastră aveți o bancă întreagă și e necesar să respectați câteva reguli principale, pentru a nu oferi escrocilor acces la banii voștri. E necesar ca fiecare deținător de card să fie atent la apelurile primite de la numere necunoscute, la apelurile parvenite prin aplicații de mesagerie, precum și la mesajele recepționate prin email sau SMS. Nu comunicați nimănui parolele de unică folosință recepționate prin SMS, codul CVV de pe verso cardului și parolele de acces în aplicațiile de mobile banking”.

Moldindconbank crede cu tărie că informarea continuă este esențială, iar pentru a aduce subiectul fraudelor în prim plan a lansat campania socială ”Securitate bancară și antifraudă”. În cadrul acestei inițiative, destinate tuturor deținătorilor de carduri, indiferent de banca la care se deservesc, sunt transmise mesaje simple, pe înțelesul tuturor, dar cu un impact cât mai mare, pentru a combate acest fenomen periculos.

Fii și tu parte a campaniei noastre, informează-i pe cei dragi despre pericolele existente și metodele de protecție.

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO