Republica Moldova urmează să-și majoreze cota de participare la Fondul Monetar Internațional (FMI) cu 50%, în contextul unei decizii a Consiliului Guvernatorilor FMI de a crește contribuțiile tuturor celor 190 de state membre. Astfel, cota Moldovei va crește de la 172,5 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST) (aproximativ 232 milioane dolari SUA) la 258,8 milioane DST, ceea ce înseamnă un plus de 86,3 milioane DST.
Majorarea trebuie aprobată și achitată până la 20 decembrie 2024, termenul până la care statele membre FMI trebuie să confirme acceptul scris, iar ulterior să achite suma aferentă. Moldova poate plăti suma suplimentară în două forme: 64,725 milioane DST în lei moldovenești (reprezentând 75% din majorare), iar restul de 21,575 milioane DST (25%) în valută străină, fie DST, fie într-o combinație de EUR sau USD aprobată de FMI. FMI oferă și o soluție alternativă de plată pentru partea de valută străină prin intermediul unui împrumut intra-day, fără dobândă, de la un alt stat membru.
Decizia de a crește cota la FMI aduce avantaje strategice Republicii Moldova, îmbunătățindu-i poziția financiară în cadrul instituției și permițând acces la asistență financiară mai substanțială în caz de necesitate.
Zinaida Popa, directoarea generală interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, spune că are planuri mari vizavi de dezvoltarea instituției pe care o conduce, iar acțiunile de transformare vor demara deja în această vară. Una dintre primele acțiuni va fi control acces pe teritoriul centrului, urmare a solicitării vizitatorilor. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul „UNInterviu” de la unimedia.info.
„Noi ca și instituție după fiecare expoziție facem anchete pentru a afla de la vizitatori care sunt necesitățile lor și cum putem crește calitatea serviciilor pe care le prestăm. Și iată în aceste anchete oamenii ne solicită ca să amenajăm control acces pe teritoriul „Moldexpo” și să facem regulă”, spune ea.
Zinaida Popa precizează că „Moldexpo” deține o suprafață foarte mare de teritoriu, iar aici activează mai mulți rezidenți cu diferite activități, în consecință la expoziții e haos cu parcarea.
„Personal am primit feedback de la un prieten precum că nu va mai veni niciodată la „Moldexpo” pentru că este foarte mare haos cu parcarea. În rezultatul acestor nemulțumiri, observații sau doleanțe ale oamenilor – ne dorim și suntem în proces de realizare a unui control acces pe teritoriul „Moldexpo”. Așa va fi regulă. Deja am început lucrările, au fost desenate anumite marcaje. Asta e un prim pas. Urmează deja să instalăm acest control și sperăm că la expoziții va fi cu mult mai bine fluidizat traficul”, a explicat conducătoarea.
Ea afirmă că, scopul nu este tocmai comercial în ceea privește parcarea, ci îmbunătățirea reputației la capitolul prestări servicii.
„Dacă parcarea cu control acces va contribui la un feedback pozitiv, pe care-l solicită oamenii, atunci cu siguranță o vom implementa. În perioada extra sau în perioada intervalelor de timp când nu avem expoziții și oamenii vor să valorifice această zonă, noi putem să creăm această oportunitate contra cost, ca oamenii să valorifice această zonă”, a mai spus directoarea.
Mai mult, Zinaida Popa afirmă că are planuri mari față de CIE „Moldexpo”.
„Noi optăm pentru ca oamenii să ducă un mod de viață sănătos și noi vrem să creăm comunități în condițiile în care vrem să avem zonă de distracție, zonă de sport, în general o numim Zonă de recreere și odihnă. Mai mult, o să avem și zona de food corturi, vrem să creăm comunități noi în domeniul expo-gastronomic și vrem și distracții pentru copii”, a mai relatat ea.
Totodată, potrivit spuselor sale, deja în scurt timp, la CIE „Moldexpo” va fi organizat Festivalul Food Street 2025. „Acum suntem în pregătire și sperăm foarte curînd să implementăm ce ne-am propus”, a conchis Zinaida Popa.