România ne-a dat, dar păcura s-a „evaporat”?

30 Oct. 2021, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2021, 13:42 // Actual //  bani.md

În februarie anul 2016 România a acordat, Republicii Moldova sub forma de ajutor social pentru paturile social-vulnerabile produse alimentare, zahăr, dar și 16 550 tone de păcură. La instituirea Stării de Urgență, în data de 22 octombrie, în sectorul gazelor naturale autoritățile au decis eliberarea a 16 500 de tone de păcură pentru Termoelectrica. Fostul deputat Gheorghe Brega susține că Ministerul Economiei trebuie să verifice de unde e păcura și dacă cea oferită de România nu a fost vândută.

Când a fost adusă păcura din România, Ministerul Economiei, la acea vreme, a încercat din răsputeri, ca păcura sa fie distribuită CET-lor, or Agenției de rezerve materiale pentru păstrare, care ulterior va fi folosită la necesități. Era clar, că ei doresc să o folosească în scopuri comerciale și să facă câteva zeci de milioane de lei”, susține Brega.

Potrivit lui, foarte greu prin Comisia națională pentru ajutoare umanitare s-a reușit, ca apăcura sub forma de GKL (de la 1 până la 2Gkl de familie) să fie distribuită celor circa 40 mii de familii social vulnerabile din Chișinău, deoarece în alte localități nu se lucra cu păcură.

Ulterior s-au început diferite piedici precum că e foarte greu de trecut cazanele de la gaz la păcură, cazanele trebuie reparate, că la moment (luna februarie) sezonul de încălzire se încheie și multe alte argumente numai să nu fie conform deciziei Comisiei.”, spune Brega.

Fostul deputat susține că zilele acestea Guvernul a eliberat din rezerva de stat către Termoelectrica 16 500 tona de păcură. ”Posibil să fie acea păcură, numai că în cinci ani puterea ei calorică sa mai redus și totodată sau mai pierdut câteva zeci de tone in rezultatul depunerilor de sediment”.

Dacă nu e păcura din ajutorul României, atunci întrebați-l pe Eni (n.r Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica) unde e rezerva de la Termoelectrica pe o lună, cum a raportat la acel moment?”, se întreabă Brega.

”Nu o să vă descriu toată lupta cu ei, mai ales când au anunțat, că s-au revărsat 200 tone păcură, însă la fața locului s-a constatat că intenționat au vărsat 2 căldări, pentru a mima pierderile. Ministerul Economiei e obligat să verifice de unde e păcură și să interzică comercializarea ei”, conchide fostul deputat.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău