România ne-a dat, dar păcura s-a „evaporat”?

30 Oct. 2021, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Oct. 2021, 13:42 // Actual //  bani.md

În februarie anul 2016 România a acordat, Republicii Moldova sub forma de ajutor social pentru paturile social-vulnerabile produse alimentare, zahăr, dar și 16 550 tone de păcură. La instituirea Stării de Urgență, în data de 22 octombrie, în sectorul gazelor naturale autoritățile au decis eliberarea a 16 500 de tone de păcură pentru Termoelectrica. Fostul deputat Gheorghe Brega susține că Ministerul Economiei trebuie să verifice de unde e păcura și dacă cea oferită de România nu a fost vândută.

Când a fost adusă păcura din România, Ministerul Economiei, la acea vreme, a încercat din răsputeri, ca păcura sa fie distribuită CET-lor, or Agenției de rezerve materiale pentru păstrare, care ulterior va fi folosită la necesități. Era clar, că ei doresc să o folosească în scopuri comerciale și să facă câteva zeci de milioane de lei”, susține Brega.

Potrivit lui, foarte greu prin Comisia națională pentru ajutoare umanitare s-a reușit, ca apăcura sub forma de GKL (de la 1 până la 2Gkl de familie) să fie distribuită celor circa 40 mii de familii social vulnerabile din Chișinău, deoarece în alte localități nu se lucra cu păcură.

Ulterior s-au început diferite piedici precum că e foarte greu de trecut cazanele de la gaz la păcură, cazanele trebuie reparate, că la moment (luna februarie) sezonul de încălzire se încheie și multe alte argumente numai să nu fie conform deciziei Comisiei.”, spune Brega.

Fostul deputat susține că zilele acestea Guvernul a eliberat din rezerva de stat către Termoelectrica 16 500 tona de păcură. ”Posibil să fie acea păcură, numai că în cinci ani puterea ei calorică sa mai redus și totodată sau mai pierdut câteva zeci de tone in rezultatul depunerilor de sediment”.

Dacă nu e păcura din ajutorul României, atunci întrebați-l pe Eni (n.r Veaceslav Eni, directorul Termoelectrica) unde e rezerva de la Termoelectrica pe o lună, cum a raportat la acel moment?”, se întreabă Brega.

”Nu o să vă descriu toată lupta cu ei, mai ales când au anunțat, că s-au revărsat 200 tone păcură, însă la fața locului s-a constatat că intenționat au vărsat 2 căldări, pentru a mima pierderile. Ministerul Economiei e obligat să verifice de unde e păcură și să interzică comercializarea ei”, conchide fostul deputat.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump a semnat un ordin executiv privind introducerea unor tarife vamale cuprinse între 10% și 50% pentru mărfuri provenind din 183 de țări, într-o mișcare pe care a numit-o „declarație de independență economică”. Cu toate acestea, printre puținele țări scutite de noile măsuri se numără Rusia și Belarus, în ciuda relațiilor tensionate cu SUA și a regimului de sancțiuni impus acestor state.

Potrivit secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, aceste două țări nu au fost incluse în lista tarifară deoarece „nu avem comerț semnificativ cu ele, fiind deja sub sancțiuni”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că sancțiunile existente „împiedică orice relație comercială semnificativă cu Rusia”.

Totuși, publicația Axios remarcă faptul că în 2024, volumul comerțului SUA–Rusia a fost de 3,5 miliarde de dolari, deși a scăzut de 10 ori față de nivelul din 2021 (35 miliarde USD). Prin comparație, țări precum Mauritius și Brunei, care au fost incluse pe lista tarifară, au un comerț mult mai redus cu SUA, dar vor plăti tarife de 40% și 24%.

În lista publicată de Trump se regăsesc inclusiv teritorii izolate sau chiar nelocuite, precum Tokelau (1.500 locuitori, sub jurisdicția Noii Zeelande), arhipelagul Svalbard (2.500 locuitori, administrat de Norvegia) și insulele nelocuite Heard și McDonald, teritorii externe ale Australiei.

Tarifele impuse vizează și toate fostele republici sovietice, inclusiv Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turkmenistan, cu o cotă generală de 10%. Moldova este printre cele mai afectate, cu o taxă de 31%, în timp ce pentru Kazahstan a fost stabilită o cotă de 27%.

Printre excepțiile notabile din noul regim tarifar se mai numără Iran, Cuba, Coreea de Nord, Mexic și Canada, care nu au fost vizate de noile măsuri.

Într-o declarație făcută după semnarea ordinului, Trump a declarat: „America a fost jefuită timp de ani buni de alte națiuni, fie ele prietene sau inamice. Vom taxa aproximativ jumătate din ceea ce ei taxează la rândul lor. Nu e o reciprocitate completă, ci una… blândă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ