Ministerul de Finanțe al Rusiei consideră că actualul curs al dolarului față de rubla este favorabil pentru exporturi. Anton Siluanov, ministrul Finanțelor, a declarat acest lucru în cadrul unui forum al Universității Financiare.
„Cel mai important, prieteni, este că cursul pentru export este mai important decât [rata] cheie. Nu spun că este bun sau rău. Doar spun că astăzi [cursul] este foarte favorabil pentru exportatori”, a declarat Siluanov, potrivit RIA Novosti.
Rubla a continuat să scadă față de dolar, yuan și euro, după impunerea sancțiunilor asupra Gazprombank și altor 50 de bănci rusești, ceea ce a complicat plățile pentru gaz. Perechea yuan/rublă pe Bursa din Moscova a depășit pragul de 14,5 ruble pentru prima dată din martie 2022. În piața interbancară, rubla a atins un minim față de dolar de 105,37 ruble și față de euro 110,55 ruble, un nivel minim din martie 2022, conform datelor LSEG.
De la începutul lunii septembrie, rubla s-a devalorizat cu 20% față de yuanul chinez și cu 15% față de dolarul american.
Printre factorii care contribuie la slăbirea rublei se numără scăderea fluxului de venituri valutare din exporturile de petrol, creșterea costurilor și dificultățile de plată cauzate de riscurile sancțiunilor secundare. În noiembrie, s-a adăugat și un factor extern – întărirea dolarului american și slăbirea altor monede față de acesta, după victoria lui Donald Trump la alegeri.
Această situație a devenit o problemă pentru importatorii ruși, care se pregătesc pentru o nouă devalorizare a rublei. Potrivit publicației „Kommersant”, unii importatori de echipamente estimează un dolar de 120–125 ruble în calculele lor interne.