Rusia a anunțat miercuri că își va relua participarea la un acord care să elibereze exporturile de cereale din Ucraina, scrie Reuters.
Moscova s-a răzgândit brusc după ce Turcia și Națiunile Unite au contribuit la menținerea exportului cerealelor ucrainene timp de câteva zile fără participarea Rusiei la inspecții.
Ministerul rus al Apărării a justificat întoarcerea spunând că a primit garanții de la Kiev de a nu folosi coridorul de cereale al Mării Negre pentru operațiuni militare împotriva Rusiei. Kievul nu a comentat imediat acest lucru, dar a negat în trecut că a folosit coridorul de transport maritim convenit ca acoperire pentru atacuri.
Rusia și-a suspendat sâmbătă implicarea în acord, declarând că nu poate garanta siguranța navelor civile care traversează Marea Neagră după un atac asupra flotei sale. Ucraina și țările occidentale au numit acest lucru un pretext fals pentru „șantaj” folosind amenințări la adresa aprovizionării globale cu alimente.
Cu toate acestea, suspendarea Rusiei nu a reușit să oprească transporturile, care au fost reluate luni fără participarea Moscovei, într-un program susținut de Turcia și Națiunile Unite. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a spus omologului său turc că acordul se va relua.
Prețurile grâului, soia, porumbului și rapiței au scăzut brusc pe piețele globale în urma anunțului, care a atenuat îngrijorările cu privire la o criză de alimente la nivel global.
Acordul se încheie pe 19 noiembrie, iar un diplomat european informat despre negocierile cu cereale a declarat pentru Reuters că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi posibila prelungire ca o modalitate de a câștiga influență și de a domina summitul G20 de luna viitoare din Indonezia.