Rusia vrea mai multe produse din CSI, respectiv și din Moldova. Legumele și fructele la ei, acum, costă cât caviarul!

10 Aug. 2021, 13:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 13:03 // Actual //  MD Bani

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, fapt care ar putea viza și producătorii din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului, scrie Realitatea.md.

„Guvernul Rusiei, în contextul stabilizării prețurilor la produse alimentare, urmează să ia măsuri, printre care creșterea volumului importului de produse agricole pe teritoriul țării din statele membre CSI. Serviciul Federal Antimonopol (FAS) va asigura monitorizarea formării prețurilor la produsele alimentare vândute prin rețelele comerciale”, scrie în dispoziția prezidențială.

Totodată, urmează să fie întocmite rapoarte privind rezultatele măsurii. Primul până la 1 septembrie 2021, celelalte – o dată într-un trimestru.

„Se recomandă înalților oficiali (șefi ai organelor executive ale puterii de stat) în comun cu Guvernul Rusiei să asigure accesul nestingherit al producătorilor agricoli autohtoni la comerțul cu amănuntul, târguri, facilități comerciale non-staționare și de distribuție pentru a extinde oportunitățile lor de a-și vinde produsele”, mai scrie în dispoziție.

Până pe 15 august curent, autoritățile trebuie să aibă deja o dare de seamă privind implementarea măsurii.

Este de menționat că rușii se confruntă cu prețuri majorate la produse, mai ales, în orașe cum ar fi Bilibino sau Anadîr. Potrivit presei locale, un kilogram de roșii costă 1.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin peste 240 de lei, de cartofi – 560 de ruble (135 de lei), de ceapă – 620 de ruble (150 de lei), de morcov – 600 de ruble (145 de lei). O legătură de banane costă 700 de ruble (170 de lei), iar lămâile – 500 de ruble (puțin peste 120 de lei). 10 ouă costă 400 de ruble (97 de lei).

 

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău