Cine este Vlad Tenev, antreprenorul tech născut în Bulgaria, ajuns miliardar în America. De unde provine bogăția

10 Aug. 2021, 12:06
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2021, 12:06 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Aplicația Robinhood, care s-a listat recent pe bursa Nasdaq, la New York, i-a îmbogățit pe cei doi cofondatori ai săi. Vlad Tenev și prietenul său, Baiju Bhatt, sunt acum cotați cu averi estimate la 3,5 miliarde de dolari, în topul Forbes, scrie Startupcafe.ro.

Vladimir Tenev (35 de ani) este CEO al companiei Robinhood, un rival al eToro. Robinhood este o aplicație pentru mobil lansată în 2013, prin care utilizatorii fac tranzacții bursiere. Valoarea de piață a companiei a ajuns luni la 47,7 miliarde de dolari, la mai puțin de două săptămâni de la debutul său pe bursa Nasdaq.

Tenev a înființat prima sa companie în 2010, numită Celeris, împreună cu Baiju Prafulkumar Bhatt, partener actual în Robinhood.

Nu a durat mult și au abandonat proiectul pentru a crea Chronos Research, care se ocupa cu servicii de software pentru alte firme.

Scopul proiectului era să „ofere tuturor acces la piețele financiare, nu doar celor bogați”, spunea Tenev.

În 2013, cei doi au devenit co-fondatorii platformei de trading Robinhood, iar 5 ani mai târziu, în 2018, ambii au ajuns miliardari.

De la malul Mării Negre la țărmul Pacificului

Antreprenorul bulgaro-american Vladimir Tenev s-a născut în Varna, frumosul oraș de la malul Mării Negre, a treia cea mai mare metropolă din Bulgaria. La vârsta de 4 ani, micuțul Vlad a emigrat în SUA împreună cu părinții săi, care erau angajați ai Băncii Mondiale.

Astfel, Vladimir Tenev a copilărit la Washington DC, unde se află sediul central al instituției financiare internaționale.

În prezent, Tenev locuiește în Silicon Valley, mai exact la Palo Alto, California, pe malul Pacificului. Vlad este căsătorit cu Celina Tenev, de profesie medic.

Cel care avea să devină miliardarul de la Robinhood a urmat studiile la Thomas Jefferson High School for Science and Technology, din Fairfax, Virginia, iar apoi la Universitatea din Stanford, unde l-a cunoscut pe Baiju Bhatt.

În 2016, acesta a câștigat premiul Forbes 30 Under 30 la categoria young traders. Potrivit Forbes, Tenev deține un procent de 10,5% din Robinhood. Revista americană estimează averea antreprenorului de origine bulgară la 3,5 miliarde de dolari (după calcule ajustate prin discount-uri la valoarea Robinhood înainte de listarea la bursă).

Drumul devenirii sale ca miliardar nu a fost lipsit de peripeții. La începutul anului 2021, aplicația Robinhood a fost folosită masiv de micii investitori de pe bursă în „fenomenul GameStop”.

Aplicația lui Tenev și Bhatt asta se laudă că face: democratizează accesul la piața de capital, smulge  tranzacțiile bursiere din mâinile marilor traderi profesioniști și le împarte micilor investitori „amatori”. Așa se face că micii investitori, organizați pe rețeaua socială Reddit, s-au decis la unison să cumpere acțiuni la GameStop, un lanț de magazine de jocuri video din SUA. Marii traderi îi puseseră gând rău, dar micii investitori de pe Robinhood au pariat pe lanțul de magazine fizice decăzut în era internetului.

Acțiunile GameStop au crescut brusc în ianuarie 2021, de la 17 dolari la aproape 350 de dolari. În februarie, însă, au picat ca în parcul de distracții, până la 40 de dolari.

Sub asaltul tranzacțiilor și al volatilității, Robinhood a fost nevoită să suspende de la tranzacționare acțunile GameStop, stârnind furia investitorilor.

În februarie 2021, CEO-ul Robinhood, Vlad Tenev, a primit chiar și amenințări cu moartea. Pe lângă GameStop, Robnhood a mai suspendat de la tranzacționare tiluri ca AMC, Nokia, BlackBerry, potrivit Business Insider.

Antreprenorul bulgaro-american a atras atunci și atenția agenților FBI, care i-au confiscat și telefonul, în cadrul unei investigații privind fenomenul GameStop, după cum a relatat CNBC.

Despre Robinhood

  • Fintech-ul Robinhood Markets Inc. are sediul în Silicon Valley, în orașul Menlo Park, California.
  • În oferta sa publică inițială (IPO) din 29 iulie 2021, Robinhood a obținut 2,1 miliarde de dolari de la investitori, listându-se astfel pe Nasdaq, sub simbolul HOOD.
  • Ca startup, aplicația ridicase investiții private de 5,6 miliarde de dolari în 25 de runde de finanțare, până la listarea la bursă. Printre investitorii săi s-au numărat marile fonduri de venture capital Andreessen Horowitz, Sequoia Capital și Index Ventures.
  • Aplicația poate fi utilizată pe smartphone sau pe orice alt dispozitiv care se poate conecta la internet și a strâns 31 de milioane de utilizatori în 2021.
  • Utilizatorii Robinhood fac parte în principal din generația millennials. Aproximativ 80% dintre ei au sub 35 de ani.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău