Rușii își freacă palmele. Moldova caută gaz. Comisia pentru Situații Excepționale – în ședință

22 Oct. 2021, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 15:43 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință, după ce Parlamentul a votat starea de urgență în sectorul energetic pentru 30 de zile.

Deputații au votat, în ședința de astăzi a Parlamentului, starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Starea de urgență a fost anunțată în dimineața zilei de astăzi de premierul Natalia Gavrilița, care a spus că în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi, iar necesarul de metan este acoperit în proporție de 67%.

În cadrul ședinței parlamentului, Gavrilița a menționat că gaz există, iar în după-amiaza zilei de astăzi urmează să fie analizate ofertele depuse de traideri după ce Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție. Dînsa a dat asigurări că gaz exită, iar Republica Moldova urnmează să îl achiziționoeze.

Premierul a mai adăugat că deși Moldovagaz are menirea să asigure țara cu gaz, nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

Ieri, o delegație a Republicii Moldova a mers la Moscova pentru a discuta livrarea gazului, dar fără vreun rezultat. Gavrilița a menționat că încă se discută cu concernul rus. Paralel se duc negocieri și cu alți furnizori de gaze pentru a suplini deficitul de metan.

Autoritățile nu au dat deocamdată detalii despre ce vreea Moscova de la Chișinău pentru a livra gaze. Experții în energetică suțin, însă, că de fapt Rusia insită pe soluționarea rapidă a conflictului transnistrean și împovărarea bugetului de stat cu datoria pentru gaze.

Realitatea Live

17 Aug. 2022, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Aug. 2022, 15:53 // Actual //  Lupu Eduard

După ce s-a început războiul din Ucraina, prețul petrolului a crescut de la 90 la 120 USD, în câteva zile, și evident s-a răsfrânt asupra prețurilor la pompă. Între timp, armata rusă a început a distruge depozitele petroliere din Ucraina, care a dus la un deficit de benzină și motorină pe piața Republicii Moldova. Ucraineni au fost nevoiți să meargă în România de unde importă carburanți și țara noastră, a explicat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, porturile din Ucraina sunt închise, respectiv carburanții sunt transportați cu camioanele. Astfel, războiul din Ucraina a creat două probleme.

„Este vorba de un deficit de benzină și motorină în România pentru că rafinăriile de acolo nu pot acoperi cererea pentru Moldova și Ucraina, respectiv prețul la carburanți a început să crească și mai tare decât prețul la petrol. Plus la asta s-au format cozi imense de camioane la vamă. Asta a crescut costurile de transport și durata de livrare care a ajuns la 2-3 săptămâni. Acest lucru a dus la un deficit de carburanți pe piața Republica Moldova”, a punctat Tofilat.

Expertul afirmă din cauza războiului, care a distrus depozitele petroliere din Ucraina și rafinăriile, ucrainenii au fost nevoiți să dea mai mulți bani pentru a aduce carburanți din România.

Referindu-se la costul carburanților de la benzinăriile din Republica Moldova, Tofilat susține că prețul este mai mare cu 6-8 lei. Or, potrivit expertului, o influență o are și deprecierea leului față de dolarul american”.

ANRE a afișat pentru mâine, 18 august, un preț de 25,72 de lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 15 bani mai puțin față de cotația din data de 17 august. Un litru de motorină va costa 25,74 lei cu 5 bani mai mult.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău