S-a scumpit curentul electric. Cu cât vor plăti mai mult consumatorii

18 Mart. 2022, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2022, 10:38 // Actual //  Lupu Eduard

În ședința din data de 18 martie, ANRE a aprobat majorarea tarifelor la energia electrică pentru populație.

Astfel, consumatorii de energie electrică din nordul țării vor plăti cu 47 de bani mai mult de la 1 aprilie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit un tarif de 2,51 lei pentru un kw/h pentru energia electrică livrată de FEE Nord.

Consumatorii din Centrul și Sudul Moldovei vor plăti cu 66 de bani mai mult energia electrică începând cu 1 aprilie. ANRE a stabilit pentru Premier Energy un tarif de 2,17 lei pentru un kw/h.

ANRE spune că scumpirea curentului a fost influențată de:

1.Majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de 2,4 ori, de la 123 bani/kWh la 290 bani/kWh (prețul pentru anul 2022 este de 324 bani/kWh, cu excepția lunii martie – 123 bani/kWh, când diferența a fost compensată conform Dispoziției CSE nr. 2 din 25 februarie 2022). Ponderea acestei energii în mixul energetic în trimestrul unu constituie cca 2/5;

2.Majorarea esențială a cuantumului indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022, conform prognozelor oficiale ale indicatorilor macroeconomici, cu 6,9 %;

3.Creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 19,3 %, de la 2 935 lei (reflectat în tariful în vigoare) la 3 500 lei, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 142 din 9 martie 2022;

4.Creșterea galopantă a deficitului tarifar înregistrat începând cu finele anului 2021, în special, de către furnizorii de energie electrică.

Centrala de la Cuciurgan asigură 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Contractul este valabil până la 1 aprilie 2022.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău