S-au retras masiv banii din bancomate! În timpul rebeliunii mercenarilor Wagner rușii au scos 1 miliard de dolari

12 Iul. 2023, 15:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2023, 15:54 // Actual //  Lupu Eduard

Rușii au retras 100 de miliarde de ruble (apriximativ 1,1 miliarde de dolari) din bănci în timpul panicii apărute când luptătorii grupului paramilitar Wagner se deplasau spre Moscova luna trecută, în cadrul marșului lor „pentru dreptate”, a anunțat marți, 11 iulie, Banca Centrală a Rusiei, potrivit The Moscow Times.

„Nevoia de numerar a crescut în iunie și a dus la un flux de lichidități de 500 de miliarde de ruble”, a transmis banca centrală, într-un raport lunar de politică monetară.

O cincime din această sumă a fost retrasă în perioada 23-25 iunie, când liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat revolta sa de scurtă durată, al cărei final l-a negociat rapid.

A fost cea mai mare creștere a cererii de numerar după ce Rusia a anunțat mobilizarea militară parțială în toamna anului 2022, care a stârnit, de asemenea, panică și a declanșat un val de emigrare din țară, potrivit site-ului de știri RBC.

Banca Centrală a Rusiei a precizat că retragerile nete nu au perturbat politica sa monetară și că acestea vor fi luate în considerare la stabilirea viitoarelor operațiuni cu băncile.

Revolta grupului Wagner a împins, de asemenea, rubla rusă la minimele ultimelor 15 luni, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.

Guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că deprecierea continuă a rublei riscă să crească inflația și să forțeze banca să își ajusteze rata cheie a dobânzii, care se menține la 7,5% de aproape un an.

Criza declanșată de disputa de luni de zile a lui Prigojin cu conducerea militară a Rusiei a dus, de asemenea, la epuizarea zborurilor din Moscova, în timp ce trupele Wagner mărșăluiau spre capitala rusă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău