Sala cu Orgă prezintă Festivalul Internațional „J.S. BACH”, ediția XI

02 Nov. 2022, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 10:08 // Actual //  MD Bani

În perioada 10-17 noiembrie, 2022, Sala cu Orgă anunță o nouă ediție a Festivalul Internațional de Muzică „J.S. Bach” – un eveniment care de mai bine de un deceniu vine să-l celebreze pe cel mai renumit compozitor din toate timpurile.

Programul celei de-a XI-a ediții va cuprinde 4 concerte de o înaltă ținută artistică, cu implicarea unor artiști valoroși din Germania, Spania, Elveția, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc pe data de 10 noiembrie, cu un concert întitulat „Bach și Cellissimo”, prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avându-l ca solist pe tânărul și talentatul violoncelist german – Florian Schmidt-Bartha. În program vor răsuna creații de J.S.Bach, L. Alexandra, G. Ligeti și R. Schumann.

Ca toate geniile umanității, Bach se ridică deasupra epocii sale, creația sa depășind timpul și spațiul. În acest context se înscrie tradiția festivalului de a prezenta muzica lui Bach fie prin prisma altor genuri, precum jazz-ul, fie prin intermediul aranjamentelor pentru unele instrumente care nu existau pe vremea marelui compozitor. Pentru anul 2022, s-a optat pentru un duet de pianiști din Spania – Alexis Delgado și Iñaki Salvador, care s-au reunit pentru a crea un program de improvizații Bach în stil jazz, cu elemente de bossa nova sau ragtime.  Acest concert – „Johann Sebastian JAZZ” va fi prezentat pe 12 noiembrie.

Un festival Bach nu poate avea loc fără un concert de orgă. Astfel, pe 15 noiembrie, festivalul va continua cu un recital de orgă, susținut de unul dintre organiștii de top din Elveția – Benjamin Righetti, organist titular al Catedralei  „Saint-François” din Lausanne, compozitor, profesor universitar (clasa orgă) la Universitatea de Muzică din Lausanne. Muzicianul va prezenta un program din lucrări pentru orgă de Bach și creații proprii.

Festivalul va culmina în data de 17 noiembrie, tradițional, cu un concert grandios, „Universul Bach”, în realizarea căruia vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, precum și soliști vocali: Tatiana Costiuc, soprano; Mihaela Ișpan /România, alto; Viktar Navitski, tenor și Alexei Botnarciuc, bas. Vor fi interpretate  două creații vocal-simfonice – „Stabat Mater” de Josef Rheinberger, în premieră la Chișinău, și Cantata „Herz und Mund und Tat und Leben” de J.S. Bach. De asemenea, va fi prezentată Simfonia în D-major de Johann Christian Bach, fiul marelui compozitor.

O noutate a ediției curente constă în amplasarea unui ecran LED pe frontispiciul clădirii Sălii cu Orgă, pe care vor fi transmise în direct concertele de la deschiderea și închiderea festivalului. Este o modalitate de a împărtăși sărbătoarea muzicii cu chișinăuienii și oaspeții Capitalei aflați în preajma Sălii cu Orgă, precum și o oportunitate de a promova și a face cunoscută publicului larg activitatea Sălii cu Orgă.

Începutul concertelor – la 18:30. Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online –www.iticket.md. Prețul unui bilet variază de la 80 la 200 lei.

Organizatorii festivalului sunt Sala cu Orgă și Fundația Culturală „J.S. Bach”. Parteneri: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Ambasada Spaniei la București, Primăria Municipiului Chișinău, Vinăria Purcari. Parteneri media: TVR Moldova, realitatea.md, Rlive.md, TV21, Moldova.org , Diez.

P.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Mai 2025, 10:13 // Actual //  bani.md

Singurul castel vinicol din Republica Moldova, care în 2024 a deschis primul şi deocamdată unicul hotel cu zero emisii din ţara noastră, este în continuă ascensiune şi dezvoltare. Castel Mimi a semnat un acord de sprijin financiar şi grant cu BERD şi Uniunea Europeană în Republica Moldova prin intermediul băncii moldoveneşti Moldova Agroindbank, pentru a dezvolta turismul vinicol din ţara noastră, se precizează într-un comunicat plasat pe site-ul oficial al BERD.

Datorită împrumutului în valoare de 25 de milioane de lei, la care BERD îşi asumă jumătate din riscul creditului, şi a grantului UE de până la 327 mii de euro, Castel Mimi, una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, va construi un centru wellness modern la Bulboaca, într-o clădire cu două etaje. Astfel, investiţiile în sustenabilitate şi grija pentru mediu continuă la Castel Mimi, care este unul dintre promotorii afacerilor sustenabile şi durabile în Republica Moldova.

Acordul de finanțare a fost semnat în sala Bibliotecii Constantin Mimi, de către Directorul General al BERD pentru Ucraina şi Republica Moldova, Arvid Tuerkner; E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al MAIB şi Adrian Trofim, Chief Executive Officer al Castel Mimi. Cu toţii au exprimat mari speranţe şi încrederea în această colaborare de extindere a Castel Mimi, care presupune dezvoltarea durabilă, rezilienţa economică, eficienţă energetică şi crearea locurilor de muncă.

„La Castel Mimi, investim în sustenabilitate cu accent pe viitor. Suntem recunoscători Uniunii Europene, BERD și MAIB pentru susținerea proiectelor noastre și sperăm că exemplul nostru va inspira și pe alții din Moldova și din regiune”, a declarat Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

„Această investiție exemplifică angajamentul Băncii de a sprijini economia și dezvoltarea durabilă, realizate printr-o creștere bazată pe patrimoniu. Castel Mimi dovedește că, având viziunea potrivită și un sprijin strategic, istoria și modernitatea pot coexista și prospera cu succes”, a declarat Arvid Tuerkner, Directorul General al BERD pentru Ucraina și Moldova.

„Investițiile în tehnologii climatice inovatoare vor îmbunătăți eficiența energetică, vor crește reziliența economică și climatică a Moldovei și vor crea noi locuri de muncă, ceea ce este deosebit de important pentru afaceri precum Castel Mimi. Uniunea Europeană este bucuroasă să sprijine pionierii în domeniu, care stabilesc un standard înalt pentru întregul sector”, a declarat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Parteneriatul nostru cu Castel Mimi reflectă încrederea noastră în potențialul local și angajamentul nostru de a păstra patrimoniul cultural. Investițiile în infrastructură și practicile ecologice avansate, sunt pași concreți către un viitor durabil – unul pe care îl construim împreună”, a menționat Andrii Glevatskyi, Vicepreședinte al Comitetului de Conducere al MAIB.

Pe lângă sustenabilitate şi turism vinicol, Castel Mimi este vinăria de familie care pune accent pe tradiţii şi soiurile autohtone de struguri, pe care le cultivă şi promovează în cadrul concursurilor locale şi internaţionale, obţinând înalta apreciere a somelierilor mondiali. Castel Mimi este situat în localitatea Bulboaca, din raionul Anenii Noi, fiind înconjurat de 174 de hectare de viţă de vie, cultivate în localităţile din împrejurimi.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO