Scandal în Marea Britanie: Un prinț acuzat că îi ajută pe oligarhii ruși să evite sancțiunile

04 Oct. 2022, 08:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2022, 08:59 // Actual //  Lupu Eduard

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, din 24 februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au pus sancțiuni care să îi vizeze pe miliardarii ruși, care își ascund averile.

Acum, în Marea Britanie, prințul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al țării, ar putea fi investigat de Ministerul de Externe de la Londra sub acuzația de a-l fi ajutat pe fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici și pe alți oligarhi ruși să evite sancțiunile occidentale.

Miliardarul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care deține și Manchester City, se confruntă cu perspectiva unei anchete pentru acuzațiile că i-ar fi ajutat pe bogătașii ruși să scape de măsurile restrictive ale Vestului, potrivit Middle East Eye.

La cererea unui activist ucrainean, avocații Rhys Davies și Ben Keith i-au prezentat ministrului de Externe britanic James Cleverly informații legate de faptul că șeicul Mansour este ”centrul” fluxului de bani al oligarhilor sancționați către Emiratele Arabe Unite.

Ancheta guvernului britanic, dacă va continua, va aprofunda probabil controlul asupra rolului Emiratelor Arabe Unite în a oferi un refugiu cetățenilor uneia dintre cele mai sancționate țări din lume, Rusia.

Avocații britanic au spus că Emiratele Arabe Unite ”sunt acum percepute pe scară largă ca fiind destinația preferată pentru susținătorii lui Vladimir Putin, sancționați” de Occident.
Potrivit rapoartelor prezentate de avocați, peste 38 de oameni de afaceri sau oficiali legați de președintele rus dețin proprietăți evaluate la peste 314 milioane de dolari. Avocații au cerut guvernului britanic să analizeze dacă șeicul Mansour însuși ar trebui sancționat din cauza acuzațiilor.

Printre bunurile ascunse în Emiratele Arabe Unite se află avionul Boeing 787 Freamliner al lui Roman Abramovici, în valoare de 350 de milioane de dolari, unul dintre aeronavele private aparținând altor oligarhi ruși aduse în EAU.

În plus, un iaht în valoare de 156 de milioane de dolari aparținând lui Andrei Skoch, un miliardar rus a fost andocat la Dubai. Ca și iahtul magnatului rus Andrei Melnichenko, în valoare de 300 de milioane de dolari.
Se estimează că active și numerar rusești în valoare de miliarde de dolari și-au găsit drumul spre Dubai, susținând economia locală. Dubai s-a considerat de mult timp un refugiu pentru oricine din lume în vremuri de instabilitate geopolitică, iar 90% din populația orașului este formată din cetățeni străini.

Astăzi, în Dubai sunt peste 100.000 de vorbitori de limba rusă, dintre care 40.000 sunt cetățeni ruși, iar 15.000 sunt ucraineni, dintr-o populație de 3,49 milioane de locuitori.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia era de 5,8 miliarde de franci (6,36 miliarde de dolari) la finele lui 2023, a anunţat marţi Guvernul elveţian, comparativ cu 7,5 miliarde de franci la sfârşitului anului anterior, o scădere semnificativă ce ar putea creşte presiunile internaţionale ca Elveţia să facă mai mult pentru a sancţiona Moscova, transmite Reuters.

Principalul motiv pentru acest declin este scăderea valorii acţiunilor şi a altor active financiare care au fost blocate, a informat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), entitatea ce supervizează sancţiunile impuse Rusiei.

Cu toate acestea, declinul valorii activelor ruseşti îngheţate în Elveţia este posibil să declanşeze critici din străinătate că autorităţile de la Berna nu fac suficient de mult pentru a impune sancţiunile concepute să pedepsească Moscova pentru invadarea Ucrainei. Chiar dacă Elveţia şi-a intensificat eforturile pentru pedepsirea companiilor şi indivizilor care o folosesc pentru a ocoli sancţiunile, alte ţări vor ca aceasta să facă mai mult.

Banii îngheţaţi sunt doar o mică parte din activele ruseşti în valoare de 150 de miliarde de franci pe care Asociaţia Bancherilor din Elveţia estima în 2022 că sunt păstraţi în băncile elveţiene.

SECO a mai informat marţi că numărul ruşilor ale căror fonduri sunt blocate în Elveţia se ridică în prezent la 1.703, iar cel al companiilor şi organizaţiilor sancţionate este de 421.

Până acum, Elveţia a adoptat toate sancţiunile destinate să împiedice Rusia să achiziţioneze bunuri şi tehnologie pentru armata rusească, dar autorităţile de la Berna urmează un drum propriu.

Săptămâna trecută, Camera Inferioară a Parlamentului federal a refuzat să se alăture unui grup operativ internaţional pentru punerea în aplicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei, grup care include SUA, Australia, Canada, Comisia Europeană, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie. Anterior, recomandarea Guvernului federal a fost aceea ca Elveţia să nu se alăture acestui grup, susţinând că aceasta cooperează deja cu ţările participante iar rămânerea pe dinafară ar fi benefică pentru summitul global pentru pace în Ucraina, ce va avea loc în perioada 15 – 16 iunie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău