Propaganda rusă acuză România și Republica Moldova că se pregătesc să deschidă un front comun împotriva Rusiei

04 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Propaganda rusă lovește din nou. Potrivit presei ruse, Republica Moldova pregătește mobilizarea militară a cetățenilor pentru a deschide împreună cu România un front împotriva Rusiei. În acest sens, oficialii moldoveni au atras atenția că aceste informații sunt false.

Pe pagina de Telegram War Gonzo, la care lucrează și cunoscutul jurnalist de război al propagandei ruse, Semion Pagov, a apărut informația că Republica Moldova și România se pregătesc să deschidă un front comun împotriva Rusiei. Informația a fost preluată de mai multe publicații ale propagandei ruse.

Informațiile apărute în presa rusă sunt false

În acest sens, Ministerul Apărării din Republica Moldova atrage atenția că este vorba de o informație falsă.

„Atenție! Fals! Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara – este falsă”, a atras atenția Ministerul Apărării din Republica Moldova.

În continuare, instituția a făcut trimitere la legea privind regimul stării de urgență, potrivit căreia mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război.

Mai mult, Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate anunța, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.

Propaganda rusă atac la adresa României și a Republicii Moldova

„Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în postarea scrisă de reprezentanții WarGonzo, pe Telegram.

Aceeași sursă a mai lansat și în trecut informații asemănătoare, false. Astfel, cu o săptămână înainte de începerea războiului în Ucraina, canalul War Gonzo atrăgea atenția că NATO ar putea nu numai să blocheze Republica Moldova, ci să o și atace, „deoarece alianța are în mod clar un avantaj numeric în această regiune”.

Potrivit WarGonzo, NATO încearcă să creeze o capcană periculoasă pentru Rusia prin deschiderea unui alt front. În plus, NATO știe că Rusia nu va putea răspunde rapid crizei emergente din această regiune.

„Rapoartele despre un nou grup NATO care urmează să fie desfășurat în România sugerează că alianța va încerca să creeze un front suplimentar de confruntare pentru Rusia, punând presiune militară asupra Transnistriei”, arată publicația, potrivit Adevărul.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău