MMZ asigură un control radiologic complex a materiei prime recepționate și a produselor finite eliberate din fabrică

04 Oct. 2022, 09:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2022, 09:07 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Asigurarea securității radiologice a procesului de producție este una dintre cele mai importante misiuni în procesul de activitate a Uzinei Metalurgice „MMZ”. Uzina efectuează monitorizarea radiațiilor în mai multe etape prin instrumente de măsurare, inclusiv sisteme staționare pentru detectarea materialelor radioactive, dozimetre portabile și spectrometre pentru monitorizarea produselor finite.

Evgenii Vasiliev, șeful Laboratorului de control radiologic al Uzinei Metalurgice „MMZ”:

„La uzină se efectuează un control radiologic în mai multe etape, rezultatele cărora pot fi monitorizate, în timp real, la locul de muncă al dozimetristului de gardă. La punctele de control, la trecere sunt instalate scanere staționare de monitorizare radiologică pentru transportul feroviar și rutier.

Următoarea etapă a controlului radiologic este controlul produselor finite, care sunt depozitate pe teritoriul fabricii. Un dozimetrist efectuează controlul de-a lungul unui anumit traseu la locațiile depozitării. Un control suplimentar este efectuat în procesul de topire directă a metalului în cuptor și la eliberarea produselor finite. Dacă undeva există un nivel mai înalt radiologic, potrivit planului de acțiuni elaborat la uzină se va declanșa o alarmă, inclusiv la locul de muncă al dozimetristului din laboratorului de control radiologic al uzinei”.

Indicatorii de securitate radiologică sunt incluși în acte care reglementează standardele de radioprotecție. În caz de depășire a acestora la controalele efectuate pe teritoriul centralei se declanșează o alarmă cu indicarea locației unde sunt depășite normativele. În același timp este chemat dozimetristul de serviciu care, cu ajutorul unui dozimetru portabil, efectuează controlul radiologic pentru a determina cauza alarmei.

Laboratorul de Control al Radiațiilor al Uzinei Metalurgice „MMZ” este monitorizat de Centrul Republican de Igienă și Epidemiologie din Tiraspol și este autorizat de Agenția Națională pentru Activități Nucleare și Radiologice a Republicii Moldova. Uzina Metalurgică „MMZ” a primit de la această organizație o autorizație pentru dreptul de a lucra într-o anumită zonă, iar toate instrumentele de măsurare sunt testate anual în „INM” (Institutul Național de Metrologie) din Chișinău.

P.

 

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Construcția drumului de către podul de peste Prut de la Leova are loc cu pași repezi. Lucările de la drumul de acces la pod sunt în toi. Premierul Dorin Recean anunța că în luna mai peste podul de pontoane va trece primul autovehicul în România.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

Capacitatea portantă va fi de 40 de tone şi 7 tone per axă, adică va  permite circulaţia camioanelor, inclusiv în plin sezon de recoltare. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.

Podul va avea o lungime de 60 de metri, o lăţime de 14  metri şi o capacitate de 40 de tone. Potrivit proiectului, urmează a   fi construit şi un drum de acces cu o lungime de 3 km. Lucrările  urmează a fi finalizate până în toamna acestui an.

Lucrările de sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Deși Chișinăul susține că în luna mai va fi dat în exploatare podul, pe parteaa română lucrările nu au început.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău