MMZ asigură un control radiologic complex a materiei prime recepționate și a produselor finite eliberate din fabrică

04 Oct. 2022, 09:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2022, 09:07 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Asigurarea securității radiologice a procesului de producție este una dintre cele mai importante misiuni în procesul de activitate a Uzinei Metalurgice „MMZ”. Uzina efectuează monitorizarea radiațiilor în mai multe etape prin instrumente de măsurare, inclusiv sisteme staționare pentru detectarea materialelor radioactive, dozimetre portabile și spectrometre pentru monitorizarea produselor finite.

Evgenii Vasiliev, șeful Laboratorului de control radiologic al Uzinei Metalurgice „MMZ”:

„La uzină se efectuează un control radiologic în mai multe etape, rezultatele cărora pot fi monitorizate, în timp real, la locul de muncă al dozimetristului de gardă. La punctele de control, la trecere sunt instalate scanere staționare de monitorizare radiologică pentru transportul feroviar și rutier.

Următoarea etapă a controlului radiologic este controlul produselor finite, care sunt depozitate pe teritoriul fabricii. Un dozimetrist efectuează controlul de-a lungul unui anumit traseu la locațiile depozitării. Un control suplimentar este efectuat în procesul de topire directă a metalului în cuptor și la eliberarea produselor finite. Dacă undeva există un nivel mai înalt radiologic, potrivit planului de acțiuni elaborat la uzină se va declanșa o alarmă, inclusiv la locul de muncă al dozimetristului din laboratorului de control radiologic al uzinei”.

Indicatorii de securitate radiologică sunt incluși în acte care reglementează standardele de radioprotecție. În caz de depășire a acestora la controalele efectuate pe teritoriul centralei se declanșează o alarmă cu indicarea locației unde sunt depășite normativele. În același timp este chemat dozimetristul de serviciu care, cu ajutorul unui dozimetru portabil, efectuează controlul radiologic pentru a determina cauza alarmei.

Laboratorul de Control al Radiațiilor al Uzinei Metalurgice „MMZ” este monitorizat de Centrul Republican de Igienă și Epidemiologie din Tiraspol și este autorizat de Agenția Națională pentru Activități Nucleare și Radiologice a Republicii Moldova. Uzina Metalurgică „MMZ” a primit de la această organizație o autorizație pentru dreptul de a lucra într-o anumită zonă, iar toate instrumentele de măsurare sunt testate anual în „INM” (Institutul Național de Metrologie) din Chișinău.

P.

 

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău