Scandal în Marea Britanie: Un prinț acuzat că îi ajută pe oligarhii ruși să evite sancțiunile

04 Oct. 2022, 08:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2022, 08:59 // Actual //  Lupu Eduard

De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina, din 24 februarie 2022, Statele Unite și aliații săi din Europa au pus sancțiuni care să îi vizeze pe miliardarii ruși, care își ascund averile.

Acum, în Marea Britanie, prințul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, viceprim-ministru al țării, ar putea fi investigat de Ministerul de Externe de la Londra sub acuzația de a-l fi ajutat pe fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, rusul Roman Abramovici și pe alți oligarhi ruși să evite sancțiunile occidentale.

Miliardarul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care deține și Manchester City, se confruntă cu perspectiva unei anchete pentru acuzațiile că i-ar fi ajutat pe bogătașii ruși să scape de măsurile restrictive ale Vestului, potrivit Middle East Eye.

La cererea unui activist ucrainean, avocații Rhys Davies și Ben Keith i-au prezentat ministrului de Externe britanic James Cleverly informații legate de faptul că șeicul Mansour este ”centrul” fluxului de bani al oligarhilor sancționați către Emiratele Arabe Unite.

Ancheta guvernului britanic, dacă va continua, va aprofunda probabil controlul asupra rolului Emiratelor Arabe Unite în a oferi un refugiu cetățenilor uneia dintre cele mai sancționate țări din lume, Rusia.

Avocații britanic au spus că Emiratele Arabe Unite ”sunt acum percepute pe scară largă ca fiind destinația preferată pentru susținătorii lui Vladimir Putin, sancționați” de Occident.
Potrivit rapoartelor prezentate de avocați, peste 38 de oameni de afaceri sau oficiali legați de președintele rus dețin proprietăți evaluate la peste 314 milioane de dolari. Avocații au cerut guvernului britanic să analizeze dacă șeicul Mansour însuși ar trebui sancționat din cauza acuzațiilor.

Printre bunurile ascunse în Emiratele Arabe Unite se află avionul Boeing 787 Freamliner al lui Roman Abramovici, în valoare de 350 de milioane de dolari, unul dintre aeronavele private aparținând altor oligarhi ruși aduse în EAU.

În plus, un iaht în valoare de 156 de milioane de dolari aparținând lui Andrei Skoch, un miliardar rus a fost andocat la Dubai. Ca și iahtul magnatului rus Andrei Melnichenko, în valoare de 300 de milioane de dolari.
Se estimează că active și numerar rusești în valoare de miliarde de dolari și-au găsit drumul spre Dubai, susținând economia locală. Dubai s-a considerat de mult timp un refugiu pentru oricine din lume în vremuri de instabilitate geopolitică, iar 90% din populația orașului este formată din cetățeni străini.

Astăzi, în Dubai sunt peste 100.000 de vorbitori de limba rusă, dintre care 40.000 sunt cetățeni ruși, iar 15.000 sunt ucraineni, dintr-o populație de 3,49 milioane de locuitori.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău