Scandal monstru! Niciun litru de motorină din România nu a ajuns la fermieri. Recean spune că a fost deja repartizată

11 Dec. 2023, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 09:47 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor susține că niciun litru de motorină din cantitatea promisă de Guvernul României în anul 2022 nu a ajuns la agricultori. Într-un comunicat emis de asociație, se arată că solicitarea de ajutor umanitar a fost făcută în noiembrie 2022, iar demersul oficial către Guvernul României a fost semnat de executivul organizației abia peste 3 luni.

În urma unui protest desfășurat în iunie 2023 de către fermieri, Ministerul Agriculturii a fost nevoit să accepte ideea ca motorina românească să fie repartizată producătorilor agricoli afectați de secetă în 2022. Cu toate acestea, deși procedurile de elaborare a Regulamentului privind modalitatea de repartizare au fost finalizate, iar dosarele a peste 1500 de agricultori au fost depuse la Agenția Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până la 30 septembrie 2023, distribuirea motorinei întârzie.

La data de 13 noiembrie 2023, AIPA a anunțat lista fermierilor eligibili și cantitățile de motorină alocate, adaptate la suprafața afectată de secetă. Cu toate acestea, de atunci a trecut aproape o lună, iar fermierii nu au văzut niciun semn al distribuirii promisului combustibil.

Premierul Dorin Recean, declara săptămâna trecută, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV că fermierilor le-a fost distribuită motorina oferită de România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău