Putin pozează în apărătorul celor năpăstuiți de soartă. Propune alocarea rezervelor de aur înghețate către Sudul Global

11 Dec. 2023, 08:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Dec. 2023, 08:05 // Actual //  bani.md

Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.

„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.

Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.

Țările din sudul global dau vina pe țările dezvoltate, în special statele occidentale, pentru că nu le-au furnizat suficiente resurse pentru a combate schimbările climatice.
Washingtonul și Bruxelles-ul au înghețat 300 de miliarde de dolari din rezervele de aur ale Rusiei, păstrate de instituțiile occidentale.
Unii factori de decizie din Occident vor să folosească fondurile pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei după război, dar nu există un precedent legal existent.

Multe țări din Sudul Global dau vina pe Vest pentru mobilizarea de zeci de miliarde de dolari în ajutor financiar pentru Ucraina, atunci când apelurile lor de ajutor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice mortale nu au fost primite cu aceeași urgență.

Schimbările climatice reprezintă un risc major care alimentează conflictele și instabilitatea. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură, au dus la strămutarea forțată a peste 20 de milioane de oameni din 2008 și la milioane de morți.

Până la jumătatea secolului, peste un miliard de oameni ar putea să nu aibă apă și peste 200 de milioane ar putea fi forțați să migreze.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO