Scandalos! Avocatul BERD, sfetnicul din umbră a lui Alaiba. Legi modificate pe bandă rulantă

24 Nov. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Zilele trecute a fost scurs chat-ul de pe Telegram a lui Dumitru Alaiba, proaspătul ministru al Economiei care anterior a deținut funcția de președinte al Comisiei economiei buget și finanțe. Octavian Cazac avocatul BERD îi dădea indicații lui Alaiba pe proiectele de legi pe care le-a promovat în Parlament.

În anul 2021 pe 13 octombrie, Cazac îi spune lui Alaiba că va veni în două zile cu propunerile. „Eu am avut unele discutii cu MJ privind contractele electronice privind imobilele. Înțeleg ca tot e în proiectul vostru”, îi spune cazac lui Alaiba.

Un alt proiect de lege pentru consultat de Cazac este Codul de urbanism.

„Apropo, proiectul Codului urbanismului este, in mare parte, un rahat de lege. Varianta optimă este de a traduce și adapta nițel aceste 2 legi estoniene și a le adopta. Se poate si un tax incentive: * pt cladirile proiectate începând cu 2025, impozitul pe bunurile imobiliare / pe avere, va fi dublu, daca ele acoperișul clădirii nu este apt, măcar în mărime de 75% să fie acoperit cu panouri”, îi sugerează Cazac lui Alaiba cum să modifice Codul de urbanism.

Într-un din mesaj Aliba îi spune lui Cazac despre faptul că proiectul cu investițiile strategice ajunge în Parlament și dacă el (Cazac) are sugestii, redactări.

Redacția BANI.MD l-a sunat pe Octavian Cazac, care nu a răspuns la telefon. Ulterior a revenit cu un apel. L-am întrebat dacă este adevărat că l-a consultat pe Alaiba. După ce a ascultat întrebarea a închis telefonul.

Dumitru Alaiba susține că discuțiile scurse de pe chat-ul său de Telegram nu sunt adevărate.

Anterior BANI.MD a scris și despre discuțiile lui Cazac cu ministrul Justiției pe legea cu beneficiarii finali. Cazac care îi indică lui Litvinenco cum trebuie să modifice legea cu privirea la participația companiilor străine în acționariatul companiilor locale, în condițiile în care BERD controlează portul Giurgiulești și este în acționariatul celor mai mari bănci Victoriabank și Maib.

 

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău