Scandalul scumpirii carburanților! Consiliul Concurenței ridică din umeri: Nimeni nu ne-a sesizat

08 Iun. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 09:44 // Actual //  bani.md

În contextul, ultimelor declarații apărute în spațiul public cu referire la „existența unui acord de cartel pe piața produselor petroliere în scopul creării deficitului artificial și majorări nejustificate a prețurilor, Consiliul Concurenței susține că examinează situația.

Consiliul Concurenței examinează situația actuală pe piața comercializării produselor petroliere în cadrul investigației utile ce o desfășoară, inclusiv este analizat comportamentul importatorilor mari de carburanți, în contextul consecințelor conflictului armat din Ucraina. În acest sens, atragem atenția la faptul că Consiliul Concurenței la moment nu a primit nicio sesizare sau plângere în privința unor eventuale încălcări invocate.

Ieri, 7 iunie, Asociația Forța Fermierilor a emis o declarație în care acuză petroliștii de acord de cartel care sub paravanul consecințelor războiului în Ucraina creează deficit artificial al motorinei pe piața angro.

„În ultimul timp mai mulți agricultori au fost refuzați de companiile petroliere în privința furnizării combustibilului angro, chiar dacă fermierii au aflat că motorina se importă,  se depozitează, după ce se re-vinde firmelor afiliate, care o comercializează la preț peste plafonul stabilit și uneori cu încasarea plăților în  numerar. Iar producătorii agricoli, șantajați de deficitul carburanților, sunt nevoiți să procure diesel la orice preț și prin orice modalitate”, se arată în declarația asociației.

Fermierii deja primesc conturi de plată pentru motorină, care urmează să fie livrată peste 2 săptămâni la un preț exorbitant de peste 31 lei per litru.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală