Motorina devine un lux! 100 de stații PECO au rămas cu cisternele goale

08 Iun. 2022, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2022, 10:17 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit unor informaţii recepționate în redacția AutoBlog.MD, mai multe stații de alimentare cu carburanţi din Republica Moldova (dintre Prut şi Nistru) nu mai dispun de motorină în stoc!

Sursele noastre ne spun că la moment ar fi vorba de cel puțin 100 de stații din țară, dintre care aproximativ 20 sunt din Chișinău. Numărul lor ar putea crește și mai mult în următoarele 24 de ore!

De la bun început vom menționa că publicarea acestui articol nu are niciun scop de a crea panică în societate! La momentul publicării acestui articol, redacția noastră a luat legătura cu mai multe rețele pentru a afla în mod oficial care este situația privind stocul de motorină în stațiile administrate, urmând ca ulterior să dezvăluim răspunsurile primite.

În același timp, vom contacta și autoritățile corespunzătoare pentru a afla care este situația la moment privind importul de combustibil în Republica Moldova și de a vedea poziția autorităților pe marginea deficitului de motorină pe care îl au mai multe rețele.

De ce Moldova rămâne fără motorină?!

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, mai mulți importatori de combustibil s-au lovit de problema importului de produse petroliere în Republica Moldova. Și aceasta ar fi generată de mai multe cauze.

Așa cum majoritatea rețelelor mari din țară nu au un parc propriu de camioane care să importe combustibilul și prin urmare apelează la companii de transport, care-l livrau de la rafinării spre depozitele locale, la moment acestea sunt în fața situației că au trei probleme legate de transportarea benzinei şi motorinei de la rafinării spre depozitele din Moldova.

Întâi de toate avem cozile de la punctele de trecere frontaliere cu România. Dacă până acum un singur camion reușea să efectueze două sau chiar trei rute pe săptămână, la moment, pentru că avem un flux mare la frontieră, acestea reușesc să efectueze doar o cursă la zece zile. Aici este și problema de partea română, mai multe despre care au scris colegii de la Realitatea.MD.

A doua problemă ar ține de portul Giurgiulești. O bună parte din combustibilul importat în Republica Moldova venea prin portul din sudul țării, fiind importat de câteva companii locale specializate în vânzarea en-gros. Din informațiile pe care le avem la moment, combustibilul venit pe vapoare este livrat în mare parte spre Ucraina și doar o mică parte ajunge către agenții economici din țara noastră. Motivul ține de prețul mult mai bun pe care îl achită companiile petroliere din țara vecină.

Problema numărul trei ține de lipsa unităților care transportau combustibilului spre depozitele locale. Companiile transportatoare din Republica Moldova preferă să contracteze comenzi din Ucraina pentru a livra combustibil pentru țara vecină la tarife mai mari, astfel creându-se un deficit de camioane și cisterne care asigurau transportul combustibilului către țara noastră.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău