Schema nigeriană, „născută” în război civil, care creează miliardari în țara africană. Ce înseamnă „Igba boi”

18 Mai 2021, 09:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Mai 2021, 09:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Comunitatea Igbo din Nigeria are reputația de a fi oameni de afaceri de mare succes – parțial datorită unui plan de ucenicie condus de comunitatea care a ieșit din ruinele războiului, scrie BBC-ul Chiagozie Nwonwu din Lagos.

Un zâmbitor Onyeka Orie, în vârstă de 28 de ani, arată imaginea fericirii în magazinul său de accesorii pentru telefoane mobile din întinsa piață de computere din orașul principal din Nigeria, Lagos.

Magazinul și tot ce era în el îi fuseseră date de fostul său șef după ce domnul Orie a lucrat pentru el fără plată timp de câțiva ani, învățând meseria.

“Mi-am servit oga [șeful] timp de opt ani. Oga mea mi-a dat acest magazin. Am gestionat magazinul de patru ani înainte să mi-l dea. Nu mă așteptam”, spune un entuziasmat domnul Orie.

Născut într-o familie de fermieri din sud-estul Nigeriei, el a spus că are puține șanse să iasă din sărăcie, deoarece familia sa nu își permite să-i ofere educația de care avea nevoie pentru a obține un loc de muncă bun într-o țară în care șomajul este abundent, chiar și în rândul celor cu o diplomă universitară.

Așa că, după școala secundară, s-a alăturat urmelor altor tineri igboși pentru a învăța o meserie sub sistemul de ucenicie cunoscut sub numele de „Igba Boi” – o practică în care tinerii, în principal băieții, își părăsesc familia pentru a trăi cu oameni de afaceri de succes.

Băieții sunt așteptați să-și „servească” șeful, făcând totul pentru el – inclusiv spălarea mașinilor și efectuarea sarcinilor sale domestice. În schimb, băieții capătă abilități de viață și sunt învățați cum să conducă o afacere. De asemenea, li se oferă mâncare și unde să locuiască.

 

 

 

La sfârșitul unei perioade convenite, șeful lor le oferă capital pentru a-și înființa propria afacere.

Sistemul de ucenicie Igbo are rădăcini în anii postbelici ai Nigeriei, spune Ndubuisi Ekekwe, un profesor nigerian al cărui articol despre schema datăc urmează să apară în Harvard Business Review la sfârșitul acestei luni.

Igboșii, care au ieșit din înfrângerea după războiul civil din 1967-70, au reușit să recupereze o parte semnificativă a statutului lor economic înainte de război în doar doi ani.

Acest lucru a fost în ciuda faptului că guvernul nigerian a confiscat conturi bancare aparținând multor Igbo. Apoi le-a acordat 20 de lire sterline (echivalentul a aproximativ 300 de lire sterline; 420 dolari astăzi) pentru a începe din nou, în timp ce alții și-au văzut proprietatea confiscată de vecini în unele părți ale țării.

Peoples Club, un popular club social format în orașul Aba în 1971, este, de asemenea, creditat pentru inițierea schemei de ucenicie Igbo.

Etosul clubului, filosofia Igbo a „onye a hana nwanne ya” (nu-l lăsa pe fratele tău în urmă) este văzută ca un principiu călăuzitor al schemei.

„Clubul popoarelor a fost o mișcare social-economică … [care] a conceput un șablon economic al modului în care Igbo-ul ar putea ieși din ruinele războiului și a început o nouă mișcare de supraviețuire”, spune Benedict Okoro, fondatorul Odinala Fundația Patrimoniului Cultural. „Aceasta este geneza Igba Boi în cosmologia Igbo”.

Sistemul de ucenicie se adresează în principal băieților și tinerilor, deoarece familiile nu sunt, în general, dispuse să-și lase fiicele să trăiască cu un om de afaceri timp de aproximativ cinci ani, pentru a învăța o meserie.

În schimb, femeile învață de obicei la întreprinderile stabilite unde plătesc pentru a fi învățate timp de șase luni până la un an, în timp ce locuiesc încă acasă.

„Nu am nimic după șapte ani”

Printre produsele schemei se numără oameni de afaceri proeminenți nigerieni, precum magnatele auto Innocent Chukwuma de la Innoson Motors și Cosmas Maduka de la Coscharis Group.

Într-un interviu din 2019 cu BBC Igbo, dl Maduka a spus că cele 200 de naira (în valoare de aproximativ 1.000 de lire sterline; 1.500 de dolari astăzi) pe care i le-a dat șeful său la sfârșitul uceniciei sale, în 1976, au pus bazele pentru naira sa multimilionară, crescând un imperiu de afaceri.

Succesul schemei este vizibil și în orașele din est precum Onitsha, Aba și Nnewi, unde piețele extinse atrag comercianți din toată Africa de Vest.

Dar sistemul nu este lipsit de critici, deoarece se bazează pe bunăvoința angajatorului de a avea grijă de ucenic la sfârșitul serviciului.

Ndubuisi Ilo, care conduce acum un magazin de piese auto de succes în Ladipo, Lagos, spune că nu i s-a dat nimic după ce și-a servit șeful timp de șapte ani.

“Șeful meu m-a sunat într-o zi și mi-a spus că nu își permite să se stabilească [să mă plătească]. S-a rugat pentru mine și mi-a cerut să încep să lucrez pentru dezvoltarea mea. La început a fost foarte greu și chiar a trebuit să dorm în mașini. , dar acum privesc înapoi și zâmbesc “, spune el.

Cu toate acestea, el nu consideră ucenicia sa o pierdere de timp, deoarece a folosit cunoștințele acumulate pentru a începe tranzacționarea.

„Unii oameni de afaceri nu vor să respecte acordul din cauza sumelor de bani implicate în înființarea unei afaceri pentru un ucenic care și-a încheiat timpul.

„Unii dintre ei acuză ucenicii de furt sau altceva și încetează acordul”, spune domnul Ilo.

Acordurile Igba Boi sunt de obicei verbale și atunci când un om de afaceri renunță la ele, ucenicii au puține opțiuni de a fi revendicate drepturile.

 

 

Deoarece mulți dintre oamenii de afaceri sunt rude, familia extinsă încearcă, de obicei, să medieze în orice dispută și, atunci când eșuează, satul ancestral al uneia sau al ambelor părți intervine și încearcă să rezolve problema.

Uneori problemele sunt rezolvate pe cale amiabilă, alteori nu, lăsând ucenicul să se descurce singur după ani de muncă gratuită.

„Un exemplu pentru Africa”

Fundația dlui Okoro încearcă să instituționalizeze schema Igba Boi pentru a minimiza riscul ca oamenii să nu mai respecte acordurile.

„Un sistem instituționalizat ar avea sprijinul legii și nu va fi doar ceva între comercianți și ucenic și familia sa”, spune el.

„Ucenicul va primi chiar și un certificat după ucenicia sa”.

Dl Ekekwe observă că ajutarea potențialilor concurenți de afaceri este împotriva gândirii capitaliste tradiționale, dar merge în centrul acestui sistem, care, în general, pare să funcționeze bine pentru toți cei interesați.

„[Economist] Adam Smith crede că succesul în afaceri implică asigurarea alungării concurenților dvs., dar acest sistem ( Igba boi) se bazează pe aducerea mai multor persoane în afaceri”, spune el.

În viitorul număr al Harvard Business Review, el spune că dorește „să prezinte Igbo Apprenticeship System [IAS] ca o teză pentru lume, în timp ce conversația continuă asupra capitalismului părților interesate, nu doar asupra capitalismului acționar”.

Pe site-ul său, el sugerează că ar trebui să fie utilizat în toată Africa. “Puneți IAS în manualul de economie în Nigeria!”

„Mai bine decât o diplomă universitară”

Datele actuale privind șomajul din Nigeria prezintă un tablou teribil – 33% dintre cei care caută un loc de muncă nu găsesc niciunul. Mulți dintre ei sunt absolvenți de universitate.

Domnul Orie spune că situația sa financiară este mai bună decât a multor dintre colegii săi care au continuat să dobândească o educație universitară.

De asemenea, a început să se gândească să-l facă pe un tânăr din sat să învețe meseria sub el, un act care se află în centrul sistemului.

Mulți dintre colegii săi angajează acum asistenți de vânzări pentru a-și conduce magazinele, mai degrabă decât să folosească sistemul Igba Boi.

Cu toate acestea, domnul Ilo spune că viitorul sistemului care l-a produs și milioane de alți oameni de afaceri este sigur.

„Atâta timp cât există piețe și comercianți Igbo, vor exista ucenici”, spune el.

Realitatea Live18 Iun. 2021, 17:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 17:29 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Facebook a anunțat că va începe să introducă reclame în realitatea virtuală, pe dispozitivele Oculus.

În primă fază acestea vor fi testate în parteneriat cu mai mulți dezvoltatori de jocuri VR, printre care Resolution Games.

“Deocamdată, acesta este un test cu câteva applicații. Odată ce vom vedea cum funcționează acest test și vom încorpora feedback-ul de la dezvoltatori și comunitate, vom oferi mai multe detalii cu privire la momentul în care anunțurile pot deveni mai disponibile pe platforma Oculus și în aplicație. Oculus mobil, precum și sfaturi pentru companii și dezvoltatori interesat de Oculus “, a declarat Facebook într-un anunț pe site-ul său.

Compania care deține cea mai mare rețea de socializare online din lume este unul dintre cei mai mari investitori în realitatea virtuală. Facebook vrea să extindă principala sa sursă de venituri, publicitatea, care îi asigură 97% din vânzări, inclusiv în acest mediu.

Reclamele vor începe să apară prima dată în jocul Blaston, un shooter dezvoltat de Resolution Games. Vor urma și alte titluri în săptămânile următoare.

Directorul executiv Facebook, Mark Zuckerberg, vede dispozitivele bazate pe realitate virtuală și augmentată ca fiind următoarea mare platformă pentru comunicarea umană, după telefoanele mobile, înlocuind în cele din urmă unele interacțiuni sociale în persoană. Facebook se va confrunta în curând cu o concurență semnificativă atunci când Apple Inc. lansează un dispozitiv VR rival. Ambele companii își dezvoltă propriile ochelari de realitate augmentată, scrie Bloomberg.

Facebook a anunțat că utilizatorii vor avea posibilitatea să ascundă unele reclame și să opteze să nu primească publicitate de la un anumit furnizor.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a cumpărat Oculus în 2014 pentru aproximativ 2 miliarde de dolari.

Oculus este de departe cel mai mare jucător de pe piața de headset-uri VR, cu o cotă de peste 50% în 2020.